Verkenning

Vervolg VP Dit geldt ook voor de samenwerking binnen het Sociaal Domein met Laren, Blaricum en Huizen en de overige taken die voor Eemnes binnen de Gooi & Vechtstreek liggen. Op thema's als ruimtelijke ontwikkeling, wonen en verkeer & vervoer is Eemnes echter meer op de regio Amersfoort in de provincie Utrecht georiënteerd. Deze thema's kennen komende jaren een aantal grote maatschappelijke opgaven.

Uit een rondje langs de fractievoorzitters blijkt dat iedereen de verkenning toejuicht. Wilma de Boer-Leijsma (PvdA) laat weten het heel verstandig te vinden. "Baarn is als onze Utrechtse buurgemeente daarbij een logische keuze." Fractie Van den Berg noemt deze keuze van het college verstandig om op tijd de alternatieve mogelijkheden te verkennen in deze onduidelijke situatie die door de provincie Noord-Holland is gecreëerd. Frans Hagens (CDA): "Als we verdere versterking zoeken, is het dan niet vanzelfsprekend om een intensievere samenwerking ook aan de Utrechtse zijde te zoeken? Met Amersfoort en Baarn, bijvoorbeeld. Daarom vinden we het uitsteken, dat Eemnes samen met Baarn gaat verkennen wat een verdere vorm van samenwerking zou zijn die ons beide versterkt. Uiteindelijk gaat het om een leefgemeenschap zoals de bewoners het graag zouden zien. Naar wens en betaalbaar."

Henk Zunnebeld (VVD): "Het is niet onze intentie om de BEL-samenwerking te stoppen, echter gezien de ontwikkelingen in Noord-Holland is het verstandig om ook een samenwerking met Baarn te verkennen. Onverlet wat het resultaat wordt van deze verkenning blijven wij onze huidige samenwerkingsverbanden continueren." Martijn Gebbink (D66): "Noord-Holland lijkt niet bereid om Eemnes een zelfstandige toekomst in de BEL te garanderen. Als dat zo blijft, kan Eemnes zich beter richten op Baarn en de regio Amersfoort. Gelukkig is in de provincie Utrecht lukraak gemeenten fuseren geen doel op zich."

Marion Riemens (DorpsBelang): "Het is nadrukkelijk een eerste verkenning en er is nog geen besluit genomen. Voor DorpsBelang is zelfstandigheid cruciaal en een fusie is dus geen optie."


Politiek Actief Laren afgelast

Laren De minicursus Politiek Actief van de gemeente Laren gaat niet door.
Er zijn geen inwoners met geen of weinig politieke ervaring die geïnteresseerd zijn in de rol van gemeenteraadslid.