Wethouder Leen van der Pols.
Wethouder Leen van der Pols. Foto: Bastiaan Miché

Wethouder Leen van der Pols draagt Alzheimer Café over aan Huizen

Alzheimer Café Laren wordt vanaf morgen elke derde donderdag van de maand voortgezet in de Brassershoeve.

Laren/Huizen Het eerste Alzheimer Café wordt donderdag 21 september, Wereld Alzheimerdag, gehouden in de Brassershoeve aan de Waterstraat 2. De inloop is vanaf 19.00 uur en het programma begint om 19.30 uur. Het café zal daarna elke derde donderdag van de maand gehouden worden.

Voorheen werd het café in Laren gehouden, maar daar liepen de bezoekersaantallen terug. "De locaties waar we zaten, waren er niet zo geschikt voor", zegt Ton Koot, die al acht jaar verbonden is aan het Alzheimer Café in Weesp.

Ter gelegenheid van de overdracht van het café van Laren naar Huizen en de BEL-gemeenten zijn beide wethouders die gezondheid in hun portefeuille hebben aanwezig. De Larense wethouder Leen van der Pols draagt het Alzheimer Café over aan wethouder Janny Bakker. Vervolgens zullen twee gasten van het café vertellen over hun ervaringen met het café en welke meerwaarde dat voor hen heeft. Daarna is er een optreden van Rose en Rouge uit Baarn die het levenslied vertolken.
Ton Koot legt uit wat gasten van het Alzheimer Café in zijn algemeenheid mogen verwachten: "Als je binnenkomt word je ontvangen door de gastheren en -vrouwen. Ik ben dat in Weesp. In Huizen vervullen onder anderen Wilma Wedman, Cees Croes en Henk Jolink deze taak. Het is best spannend voor mensen om een eerste keer te komen en we proberen ze zo goed mogelijk op te vangen en ze zich snel thuis te laten voelen."

Het café is voor iedereen die iets met alzheimer te maken heeft. "Vaak zijn dat mantelzorgers, vrienden of kinderen van iemand die alzheimer heeft. Ons streven is om het Alzheimer Café ook aantrekkelijk te maken voor mensen met - beginnende - dementie. Als iemand met dementie een vraag stelt, dan is dat er wel vaak een uit het hart."
Na de inloop begint het programma. De gastheer of -vrouw introduceert de gast, interviewt deze of de gast geeft een presentatie. "De gastheer let dan op de tijd en coördineert de vragen uit de zaal. Een kleine commissie bereidt de cafés voor."
Het programma voor het café in Huizen staat voor de komende bijeenkomsten al vast. Op 19 oktober is het onderwerp 'Gezonde hersenen versus beschadigde hersenen in de praktijk', op 16 november 'Feestdagen en dementie' en op 21 december 'Casemanagement; wat is het en waartoe dient het?'.
Ton legt uit dat dementie een verzamelnaam is voor verschillende ziekten die met de hersenen te maken hebben. "Je hebt verschillende vormen. De ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende. In de cafés is aandacht voor alle vormen van dementie."

Gedrag

Tijdens het café zitten de gasten gezellig aan tafeltjes rondom de gast. Er is ook altijd ruimte voor vragen. "Onderwerpen die veel aan bod komen zijn gedrag en communicatie. Ik merk dat als je meer begrijpt van de ziekte, je er beter mee om kunt gaan. Dat hoor ik, maar dat weet ik ook uit eigen ervaring. Mijn vader had alzheimer. Zo'n open vraag als 'wat wil je eten?' was voor hem veel te confronterend. Ik leerde dat ik hem gerichte vragen moest stellen om hem niet in verlegenheid te brengen."
Omgaan met iemand met alzheimer kan soms ook wrijving opleveren. "Er is iemand die het mooi heeft gezegd: 'Wil je gelijk of wil je geluk?' Mensen met alzheimer weten het niet meer zo goed. Als je je gelijk wilt hebben, zeg je dat hun verhaal niet klopt. Als je geluk wilt hebben, ga je erin mee. Liegen is nooit de oplossing. Je weet maar nooit wat iemand zich nog herinnert. Bovendien is het niet integer. Afleiden en daarmee het gesprek naar een ander onderwerp leiden, is veel respectvoller."

Kijk voor meer informatie op: dementievriendelijkgooi.nl.

Larense wethouder Leen van der Pols draagt het Alzheimer Café over