De plannen voor de voormalige brandweerkazerne.
De plannen voor de voormalige brandweerkazerne. Foto: Gemeente Blaricum

'Woningen voor Blaricummers' op terrein voormalige brandweerkazerne

Blaricum Het oude dorp van Blaricum krijgt er mogelijk zeven prachtige, nieuwe sociale huurwoningen bij. Er ligt een plan om op het terrein van de voormalige brandweerkazerne aan de Verbindingsweg kleine eengezinswoningen voor senioren te bouwen.

Geïnteresseerden in de leeftijd van 65 jaar of ouder die in Blaricum een sociale huurwoning achterlaten, krijgen voorrang. De gemeente wil hiermee de doorstroming stimuleren.

Agrarisch verleden

Wethouder Liesbeth Boersen-de Jong is trots op het plan dat er ligt: "De bouwstijl is geïnspireerd op het agrarische verleden van Blaricum. Het blokje van vier woningen ziet eruit als een boerderij, met één woonlaag met kap. Het andere blokje van drie woningen oogt als een schuur en heeft een gepotdekselde, houten gevel."

Luiken

"Het is vergelijkbaar met de oude boerderijen in het dorp. Met hun lage goothoogten en het parkeren op eigen erf is dat helemaal passend. Ook een deur in het midden, raampartijen aan weerskanten van de deur en luiken. Daarnaast is ook de kleurstelling geënt op een boerderij."

Niet alleen de wethouder is enthousiast. Eind augustus zijn de directomwonenden van het terrein uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Zij reageerden allemaal verheugd op het plan. Boersen-de Jong: "We kregen alleen maar positieve reacties. Na afloop kwam een dame naar me toe om te vertellen dat ze het geweldig vindt om straks uit te kijken op een prachtige gevel. Het was goed om te horen dat de buurt niet alleen enthousiast was over wat er gebouwd wordt, maar vooral ook dát er gebouwd wordt. Iedereen was het erover eens dat de omgeving opknapt als er op de plaats van de brandweerkazerne iets moois terugkomt." Het vooraanzicht van de boerderij is goed te zien vanaf de openbare weg (Verbindingsweg).

65-plussers die sociale huurwoning achterlaten, krijgen voorrang

Zonnepanelen

Hoewel de huurwoningen een authentieke uitstraling hebben, worden ze zeer duurzaam gebouwd. Alle woningen worden voorzien van verhoogde dakisolatie, zonnepanelen, triple glas en CO2-gestuurde ventilatiesystemen.

Betaalbaar

"We vonden het belangrijk om bij de realisatie van deze woning te anticiperen op moderne ontwikkelingen. Duurzaamheid is een van onze speerpunten. Ik ben dan ook meer dan tevreden dat we midden in het oude dorp zulke mooie, duurzame en betaalbare huurwoningen kunnen realiseren. Woningen voor Blaricummers", aldus de wethouder.