Evelijn Léon in haar eetwinkel Belle Folie.
Evelijn Léon in haar eetwinkel Belle Folie. Foto: Eigen beeld

Belle Folie zet deur open voor medemens

Laren In de Week van de Eenzaamheid, die maandagavond is gestart, kookt Evelijn Léon (42), eigenares van de eetwinkel Belle Folie aan de Torenlaan 8, op zondag 1 oktober een diner voor vrijwilligers en hun introducés. "Ik ben altijd van het delen en met Kerstmis komt bij ons thuis ook een extra bord op tafel." Bij succes wordt dit initiatief elke zes weken op zondag herhaald.

Ze ziet het al helemaal voor zich. Een lange, mooi gedekte tafel midden in de winkel. Een beetje vermaak en haar drie dochters (5, 12 en 13 jaar) die ieder op hun eigen manier meehelpen. "Zo komen jong en oud samen. Een onwijs goede combinatie", weet ze uit ervaring. "Vroeger schoven grootouders, ooms en tantes bij ons aan op zondag. Misschien komt het daardoor dat ik het leuk vind om mensen bij elkaar te brengen."

Verbinden

Léon had al eerder bij de gemeente aangeklopt met de vraag hoe ze eenzame mensen kon bereiken. "Om voor ze te koken, want koken is verbinden; binnen je gezin, maar ook met wildvreemden. Nu valt het allemaal samen."
Ze weet ook al precies wat ze gaat opdienen. Een kopje soep, kalfssukade met aardappelpuree en lekkere groenten. Als toetje een chocolademousse of -taart. Uiteraard geserveerd met een lekker glas wijn.

"Het gaat mij niet om promotie van de winkel, maar ik vind dit gewoon heel mooi om te doen. Het is ook heel hard nodig, want er is veel vereenzaming. We missen tegenwoordig de compassie, terwijl we beter lief voor elkaar kunnen zijn."
De Eemnesserse kookt al vanaf haar 14de, maar ging ooit als tolk/vertaalster Spaans aan het werk. Op haar 27ste vertrok ze met haar toenmalige vriendje naar Mozambique, waar ze samen een hotel bouwden. Toen ze de kok na twee weken moesten ontslaan omdat hij er niets van bakte, ging ze zelf de keuken in. Met succes, want er werden zelfs prijzen gewonnen.

Heel blij

Eenmaal terug in Laren startte ze - nu alweer vier jaar geleden - een winkel aan de Veldweg en tegenwoordig aan de Torenlaan. "Mensen kunnen hun maaltijd hier nuttigen of 'to go'. Ook doe ik catering. Het is echt heel hard werken, maar ik word hier heel blij van."

'Gaat niet om promotie van de winkel; het is gewoon heel cool'

Alle activiteiten in het kader van de Week van de Eenzaamheid staan vermeld op de website van de gemeente Laren (www.laren.nl). Meer informatie over eenzaamheid is te vinden op www.samentegeneenzaamheid.nl.