Evelijn Léon trakteert vrijwilligers op een overheerlijke maaltijd in Belle Folie.
Evelijn Léon trakteert vrijwilligers op een overheerlijke maaltijd in Belle Folie. Foto: Bob Awick

'Mooi om te doen, het is hard nodig'

Met het Kom erbij Festival zijn er twee weken lang allerlei leuke activiteiten voor wie anders misschien eenzaam thuis was gebleven.

LAREN Met een kleine twintig activiteiten geven de gemeente, ondernemers en inwoners van Laren invulling aan 'de Week tegen de Eenzaamheid. Niet één, maar twee weken lang zijn er allerlei leuke activiteiten voor jong en oud in Laren en Blaricum.

Eenzaamheid is een sluipend probleem waar steeds meer mensen zich zorgen om maken. Voor Laren aanleiding om het onderwerp eens wat nadrukkelijker en langduriger op de agenda te zetten. De reeks aan activiteiten onder de noemer 'Kom Erbij Festival' is er een gevolg van. Evelijn Léon van Bell Folie dekte zondag een lange tafel in haar eetwinkel aan de Torenlaan en nodigde vrijwilligers en hun introducees uit voor een overheerlijke maaltijd. Haar drie dochters hielpen in de bediening en met de voorbereiding. "Koken is verbinden", weet Léon. "Ik vind dit gewoon heel mooi om te doen. Het is hard nodig, want er is veel vereenzaming."

Dorpsquiz

Bij Speeltuinvereniging Ons Genoegen, aan de rafelrand van Laren, zoals secretaris Berber van der Weg de buurt rond de Gooiergracht/Smeekweg graag mag noemen, was er donderdagavond een gezellige maaltijd met verhalen voor ouderen. Ook dat was een van de activiteiten in het kader van de Week van de Eenzaamheid. Oud-wethouder Leo Janssen had voor deze avond in het kader van de actie Kom op tegen eenzaamheid een speciale dorpsquiz gemaakt waar iedereen aan mee kon doen en die bij velen mooie herinneringen opriep.

Het enthousiasme voor deze geslaagde avond was zo groot dat de groep besloot meerdere keren per jaar bij elkaar te komen.

De meeste activiteiten zijn al achter de rug, maar gelukkig staan er nog enkele op stapel in de komende week. Zoals het smartlappen zingen in Het Brinkhuis op donderdag 5 oktober (19.30 uur), een vrijwilligersworkshop in de Malbak op 12 oktober en koken met status(houders) in het Papageno Huis op 15 oktober.

Donderdag smartlappen zingen, daarna koken met status(houders)

Kijk voor het programma en meer informatie op www. laren.nl.

Leo Jansen doet een dorpsquiz.