Het schilderij werd zaterdag overhandigd.
Het schilderij werd zaterdag overhandigd. Foto: Leo Janssen

Dorpsfiguur 'Eitje Poep' terug in Laren

Laren. Het is een bijzonder schilderij met een vooral bijzondere titel: 'Eitje Poep'. Het kunstwerk werd zaterdag overhandigd aan de voorzitter van de Historische Kring Laren, Bas Holshuijsen. Hij kreeg het doek van de voorzitter en oud-ondercommandant van de vrijwillige brandweer Laren 'De speuit', Gerard Bitter.

De maker van het schilderij, dat Bitter op zolder had liggen, is onbekend. De titel van het werk slaat op dorpsfiguur Marinus Eij. In het boekje 'Kent u ze nog …de Laarders' staat dat deze in Franeker geboren man in militaire dienst moest. Tijdens de mobilisatie in de periode 1914-1918 werd hij gelegerd in het destijds beroemde soldatenkamp Crailo bij Laren. In de jaren daarna bleef deze verstokte vrijgezel in Laren hangen, waar hij in een boerderij aan de Brink aan de slag ging als zelfstandig elektricien.

Deze boerderij ging enige tijd later echter in vlammen op. Eij raakte dakloos. Spoedig kon hij weer aan de slag, want aan de Rijt huurde hij een pand waar hij tot zijn dood bleef wonen. 'Eitje', zoals iedereen hem noemde, werd een dorpsfiguur. Het leverde deze bovendien felle drankbestrijder de bijnaam 'Eitje Poep' op.
Als goed vakman kwam hij pro deo bij iedere verenging, vooral bij de uitvoeringen van toneelstukken bleek hij iedere keer weer onmisbaar. Met zijn zelf uitgevonden spots met kleureffecten maakte hij de tableaus tot een lust voor het oog.
Toch werd hij door de jeugd geplaagd en gesard. Hij schold hen dan onder meer uit voor 'satanskinderen' of 'duivelsgebroed'. Omdat hij toch veel voor het verenigingsleven had gedaan, werd hij in het zonnetje gezet. Omgeven door bloemen en de mooiste verlichting trof Eij op het toneel een levensgrote tekening van zichzelf. Omdat hij daar zo veel plezier aan beleefde, besloot men Eitje Poep met het schilderij te vereeuwigen. Dat had hij namelijk wel verdiend.