Fons Hertog (burgemeester Huizen), Anne-Marie Kennis (locoburgemeester Blaricum) en Rinske Kruisinga (burgemeester Laren) hebben er vertrouwen in.
Fons Hertog (burgemeester Huizen), Anne-Marie Kennis (locoburgemeester Blaricum) en Rinske Kruisinga (burgemeester Laren) hebben er vertrouwen in. Foto: Gemeente Huizen

Eén wethouder regelt het voor Huizen, Laren en Blaricum

Het is nog net niet fuseren, het nieuwe samenwerkingsmodel dat Huizen, Laren en Blaricum gisteren aan de provincie voorlegden.

REGIO Huizen, Blaricum en Laren willen hun taken onderling gaan verdelen. Gemeenschappelijke regelingen, noemen ze dat. De drie gemeenten wijzen voor vijf beleidsterreinen steeds één wethouder aan die het mandaat krijgt om namens alle drie de gemeenten op te treden in de regio.

De colleges van de gemeenten Huizen, Blaricum en Laren stuurden gisteren een voorstel naar de provincie Noord-Holland waarin zij dit model aandragen als oplossing voor het versterken van de regionale bestuurskracht. Als de provincie begin november akkoord gaat met deze opzet, moet het plan in 2018 operationeel zijn. Na twee jaar, begin 2021, wordt geëvalueerd of daarmee de regionale bestuurskracht daadwerkelijk is versterkt, zo melden de gemeenten in een persverklaring.

Volgens de drie colleges geeft de regeling antwoord op de vraag: wat is nodig om als HBL-cluster adequaat en effectief op te kunnen treden in de regio op thema's die bovenlokale samenwerking nodig hebben. Die vraag komt voort uit de conclusie van de bestuurskrachtmeting door de provincie. Daaruit bleek dat de lokale bestuurskracht voor deze gemeenten op orde is, maar op regionaal niveau versterkt moet worden. Het gaat daarbij vooral om de beleidsterreinen milieu en duurzaamheid, ruimte en mobiliteit, economie en innovatie, cultuur/recreatie/toerisme en het sociaal domein. De regeling die gisteren naar de provincie is gestuurd gaat uit van een werkwijze waarbij Huizen, Blaricum of Laren centrumgemeente is op een van die beleidsterreinen. Dat betekent dat de portefeuillehouder voor dat specifieke thema mandaat heeft om namens de andere gemeenten standpunten in te nemen.

De gemeenten willen deze vijf beleidsterreinen verdelen in een verhouding van drie (Huizen), één (Laren) en één (Blaricum). Deze verdeling doet wat hen betreft recht aan de omvang van de verschillende gemeenten. Eemnes zal niet deelnemen. Die gemeente ligt niet in de provincie Noord-Holland en is geen onderdeel van de herindelingsprocedure. Huizen, Blaricum en Laren zijn van mening dat de voorgestelde regeling zeker bijdraagt aan versterking van de regionale bestuurskracht. Zij maken zich hard voor invoering van de regeling op uiterlijk 1 februari 2018. Voor de regeling die nu bij de provincie ligt, moeten de drie gemeenteraden nog toestemming verlenen. In december wordt het voorstel, na provinciale besluitvorming, ter besluitvorming aan de raden voorgelegd. De drie gemeenten wachten de reactie van de provincie met vertrouwen af, zo eindigt de persverklaring.

Eén wethouder krijgt het mandaat over ruimte en mobiliteit.