De Kamerleden gaan met de petitie aan de slag.
De Kamerleden gaan met de petitie aan de slag.

Actiegroep biedt handtekeningen aan tegen sluiting Tergooi Blaricum

Sinds maart is de actiegroep Tergooi Blaricum moet open blijven actief. Vorige week togen ze naar Den Haag met 10.000 handtekeningen.

BLARICUM Vier Kamerleden kregen vorige week de handtekeningen van de actiegroep Tergooi Blaricum moet open blijven. Hiermee hebben ze hun visitekaartje achtergelaten en hoopt de actiegroep op steun uit Den Haag.

"We hebben in ongeveer drie maanden tijd die 10.000 handtekeningen verzameld", steekt een van de initiatiefnemers, Peter-Jan Schatens uit Bussum, van wal. Hij heeft dat samen met vele betrokkenen gerealiseerd. "Patiënten, zoals een oudere dame uit Huizen, zamelden op eigen houtje zo'n 500 handtekeningen in. Het leeft in de regio, zelfs bij burgemeester Han ter Heegde van Gooise Meren. Die heeft ook getekend." Schatens is dan ook tevreden met de actie en ook met de eerste reactie van de Kamerleden, maar toch is hij er niet gerust op. "De Kamerleden vonden de petitie nuttig en gaan de belangen van de patiënten toetsen aan wettelijk vastgestelde aanrijtijden: 45 minuten vanaf de eerste melding tot de overdracht van de patiënt aan de behandelkamer in het ziekenhuis. Ook kijken ze of er genoeg voorzieningen overblijven in de regio."
Ondanks het bezoekje aan Den Haag blijft Schatens ongerust, of liever gezegd boos, over, naar zijn zeggen, het gedraai met patiëntenbelangen. "Ik kom bewust fel over, ook richting de raad van commissarissen van Tergooi. Want met stille diplomatie bereik je vaak niets", is zijn verweer. "De directie van Tergooi heeft plotseling op 19 september een brief naar de Tweede Kamer gestuurd waarin gesteld wordt dat er nog onderzoek gedaan wordt naar een goed bereikbare locatie voor het toekomstige regiozorgcentrum in de regio van Blaricum. En dat dat mogelijk ook gevestigd kan worden op het terrein waar nu Tergooi Blaricum is gehuisvest."
Schatens lacht wat schamper. "Dat is een week voordat wij onze handtekeningen gingen overhandigen. En een week later zeggen ze voor de camera van NH Nieuws dat Blarcium dichtgaat. Ze geven tegenstrijdige signalen en dat al jarenlang."

Volgens Schatens riep het bestuur van Tergooi in 2011 nog dat Blaricum de hoofdlocatie zou worden, vervolgens werd die rol in 2013 aan Tergooi Hilversum gegund en nu staat sluiting van Blaricum op de rol. Het lijkt misschien een mission impossible, maar Schatens en de zijnen blijven strijden voor duidelijkheid richting de 150.000 duizend inwoners van de regio die niet in of rond Hilversum wonen. Zij krijgen, als de plannen voor sluiting van Blaricum doorgaan, te maken met flink langere reistijden, ook in geval van noodhulp. "Onacceptabel", stelt hij.
En met een zorgcentrum in de buurt laten ze zich ook niet afschepen. "Leuk hoor, maar dat is voor zaken als bloedprikken en zo. Er moet ook een Eerste Hulp zijn, met hartbewaking en een röntgenafdeling. Dat is het absolute minimum."

Reactie Tergooi

Tergooi reageert op het verhaal van Schatens: "We begrijpen de betrokkenheid. Dit besluit is al in 2011 genomen en destijds gedeeld en besproken met gemeenteraden en colleges van B en W in de regio. Tergooi heeft haar visie op de locatieontwikkeling ook met de Kamerleden gedeeld. Voor ons staan de kwaliteit, veiligheid en continuïteit van de ziekenhuiszorg voor de inwoners van de regio voorop en daarom is het nodig om alle intensieve en complexe zorg op één locatie te concentreren."

Geen groot probleem

'Tergooi geeft al jarenlang tegenstrijdige signalen'

"Voor de patiënten moet concentratie van ingewikkelde zorg op één plek naar onze inschatting geen erg groot probleem zijn: de huidige locaties liggen immers maar 7 kilometer uit elkaar. Patiënten krijgen er (voortdurende) kwaliteit en veiligheid van de zorg voor terug. Ook wij zien de groeiende behoefte van patiënten om daar waar het kan de zorg zo dicht mogelijk bij huis te hebben. Daarom ontwikkelen we samen met huisartsen en overige zorgpartners een nieuwe vorm van integrale zorgaanpak in de regio. Dat zal leiden tot de vestiging van zogenaamde zorgcentra in de regio.

De actie leverde 10.000 handtekeningen op.