Betere paraatheid brandweer door een nieuw inzetsysteem

Laren Brandweer Gooi en Vechtstreek heeft een nieuw inzetsysteem gepresenteerd aan alle brandweerposten in het verzorgingsgebied. Aan het project, met de naam Doorontwikkeling Repressieve Organisatie, is twee en een half jaar gewerkt.

De nieuwe organisatie van de inzet richt zich op het verbeteren van de paraatheid, het verhogen van de dekkingsgraad, het leveren van maatwerk bij incidenten en het vergroten van het bewustzijn bij inwoners van onze regio op het gebied van brandveiligheid (Brandveilig Leven) en het boeien en binden van de vele vrijwilligers in de organisatie.
Brandweercommandant John van der Zwan: "Een van de grootste uitdagingen van de brandweerorganisaties in Nederland is het bezetten van alle posten om de burger de snelste hulp te kunnen bieden. Door veranderingen in de samenleving en de beschikbaarheid van medewerkers zijn voormalige vanzelfsprekendheden voor een deel weggevallen. Zo blijkt dat het steeds moeilijker is om voldoende personeel te kunnen inzetten, met name op de dag. Het succes van de inzet hangt nauw samen met het gehanteerde inzetsysteem."

Basis voor de Doorontwikkeling Repressieve Organisatie is een onderzoek in 2015 en 2016 waaruit een lange lijst met ideeën is gekomen. Tijdens drie proeven in 2016 werden meerdere uitrukvarianten getest en de beleving op de verschillende manieren en momenten bij alle medewerkers gepeild en 'gemeten'. De ontwerpen die daaruit in 2017 zijn ontstaan, vormen de basis voor de ontwikkeling van wat Brandweer Gooi en Vechtstreek 'een nieuwe manier van denken en werken én een nieuw systeem' noemt. De contouren van het systeem zijn toegelicht in een korte animatiefilm voor het personeel. Deze is te zien op het YouTube-kanaal van Brandweer Gooi en Vechtstreek (https://youtu.be/_yQ7AJrStjY). De komende weken start de brandweer met de verdere invulling van het systeem en het maken van een implementatieplan. In 2015 heeft de Inspectie van V&J onderzoek gedaan naar de wijze van uitrukken door Brandweer Gooi en Vechtstreek. Aansluitend heeft bij alle overige regio's hetzelfde onderzoek plaatsgevonden. De resultaten van dit onderzoek worden meegenomen in een landelijke rapportage die naar verwachting nog dit jaar door de inspectie gepubliceerd zal worden. Uiteraard neemt Brandweer Gooi en Vechtstreek deze uitkomsten mee in de verdere invulling en implementatie van het nieuwe uitruksysteem.