Dorpsbeheerder Kick Seegers steekt het water over tijdens zijn ronde door de Blaricummermeent.
Dorpsbeheerder Kick Seegers steekt het water over tijdens zijn ronde door de Blaricummermeent. Foto: Koosje de Beer

'Met de meeste mensen in de wijk kan ik heel goed afspraken maken'

Om de wijk aantrekkelijk te houden, geldt een aantal regels in de Blaricummermeent. Kick Seegers bekijkt wekelijks of bewoners deze nakomen.

Blaricum Heb je goede schoenen aan? Dan kunnen we de wijk in! Dorpsbeheerder van de gemeente Blaricum Kick Seegers loopt elke week zijn ronde door de Blaricummermeent. "Om de buurt mooi te houden is het wel fijn als bewoners zich aan een paar afspraken houden", legt hij uit. "Ik let daarop, maar aan de andere kant help ik de mensen ook als zij een vraag hebben voor de gemeente."

Er staat een frisse wind als Seegers naar een aflopende waterkant wijst in de Blaricummermeent. De tuinen lopen stijl af de singel in en sommige bewoners hebben daarvoor hekken neergezet. "Eigenlijk is dat niet de bedoeling", zegt Seegers. "Maar zolang bewoners niet kiezen voor houten bouwmarktschuttingen of kokosmatten tussen de tuinen, vind ik het goed. De charme van de Blaricummermeent is juist dat het een groene en vriendelijke wijk is, met groene klimop of heggen tussen de tuinen." Even later staat Seegers stil bij een openbare parkeerplaats op de route. "Een bewoner had hier eerder een bordje 'Privé Parkeerplaats' neergezet", blikt hij terug. "De buurt was hier terecht niet blij mee en dat bord moest weg. Gelukkig hebben we dat onder een kop koffie kunnen uitpraten en oplossen."

Briefje

Alle bewoners van de Blaricummermeent hebben een koopcontract ondertekend waarin een aantal regels staat. Om de wijk groen te houden is het bijvoorbeeld verplicht om een groene heg als tuinafscheiding te planten en deze onkruidvrij te houden. Seegers wijst naar een strook onkruid langs een tuin. "Dit kan niet", zegt hij beslist en pakt zijn blocnote met doorslagpapier waarop zijn gegevens staan. "Als ik iets zie waarover ik met de mensen wil praten, laat ik een briefje achter met het verzoek om mij even te bellen. Een kopietje houd ik zelf." Volgens de dorpsbeheerder bellen de mensen altijd snel op. "Meestal is iedereen goedwillend en kunnen we prima afspraken maken", is zijn ervaring. "Tja, en als dat niet zo is, neem ik andere acties en kan ik Handhaving erbij halen. Gelukkig is dat bijna nooit nodig."

Seegers is een bekende verschijning in de nieuwe Blaricumse wijk. De meeste voorbijgangers steken hun hand op als ze hem zien en groeten vrolijk. "Ik regel best veel voor de bewoners en dat waarderen ze", vervolgt hij. "Het gaat vaak om kleine, maar voor de mensen belangrijke dingen, zoals een lantaarnpaal die de woning in schijnt. Ik geef deze klachten dan door, zodat de gemeente ervoor kan zorgen dat de lichtbundel aan een kant zwart wordt gemaakt." Even later tijdens de wandeling door de wijk passeren we een hek dat brommers en auto's moet tegenhouden. "Dit is ook een mooi voorbeeld van wat ik voor de mensen kan doen", klinkt het monter. "Bewoners hebben mij laten weten dat mensen met een beperking hier met een driewielfiets niet doorkunnen. Dit ga ik oppakken met de ambtenaren die hierover gaan."

Rondes

'Gelukkig kunnen we het vaak uitpraten met een kop koffie'

Aan het einde van de route komt het opvallende gebouw in zicht waarin het projectbureau is gehuisvest. Het is de thuisbasis én de opdrachtgever van Seegers in de Blaricummermeent. De alerte dorpsbeheerder ziet nog net dat een bewoner de heg langs zijn tuin heeft vervangen door twee grijze stenen bakken. Het bord van de uitvoerende hovenier staat nog in de tuin.

Seegers schudt zijn hoofd. "Het is heel jammer, maar hier moet dus een heggetje staan, net zoals alle buren dit hebben geplant." Hij bekijkt het werk kritisch voordat het briefje de brievenbus in glijdt. "Ik geloof dat ik nog net op tijd ben, de stenen zijn nog niet vastgemetseld", zeg hij tot slot.