Blaricum in top tien 'Kunststad van het Jaar'

Blaricum Blaricum is een van de tien gemeenten in het land die kans maken op de titel Kunststad van het Jaar. Dat maakte organisator Stichting Kunstweek deze week bekend. De uitreiking van de trofee is zaterdag 11 november.

Bij de tien gemeenten die na de eerste ronde zijn overgebleven, zit niet één van de vier grote steden. De negen concurrenten van Blaricum zijn in alfabetische volgorde: Barneveld, Eindhoven, Gennep, Leiden, Maastricht, Noordwijk, 's-Hertogenbosch, Sint Anthonis en Weesp.
Zij bleven over na de eerste ronde. Daarin zijn onder andere de stemmen verwerkt van wethouders met kunst en cultuur in hun portefeuilles en de stemmen van de inwoners van gemeenten. Door toepassing van correcties wordt de invloed van inwonersaantallen geneutraliseerd.

Soms zorgde een zeer groot aantal stemmen van kunstliefhebbers uit de gemeenten zelf (zoals bij Sint Anthonis) voor nominatie. Soms (zoals bij Eindhoven) waren het de stemmen van wethouders uit andere gemeenten die tot nominatie leidden. Meestal echter, zorgde een combinatie van stemmen voor de nominatie.
In de tweede ronde die nu aanstaande is, beantwoorden de genomineerde steden enkele specifieke vragen. De antwoorden geven aanvullend inzicht in de wijze waarop het kunstbeleid door de betreffende gemeenten wordt geconcretiseerd. De negenkoppige vakjury kiest uiteindelijk uit de genomineerde steden de winnaar.


Nacht van de Nacht in Het Spookbos

Eemnes Kinderboerderij Het Spookbos in Laren/Eemnes houdt samen met de BEL-gemeenten tijdens de Nacht van de Nacht een leerzame, spannende, creatieve, griezelige en vooral heel leuke avond voor iedereen.

Van 17.30 tot 21.00 uur zijn er kinderactiviteiten, zoals uilenballen uitpluizen, knutselen, schminken, ponyrijden en een kabouterspeurtocht. Ook komen de bezoekers meer te weten over lichtvervuiling en nachtdieren, is er een dierengeluidenpresentatie, kunnen ze in een telescoop naar de sterren kijken en zijn er echte uilen. De entree is gratis.