Zo ziet de opzet van de nieuwe variant van 'Blaricum aan Zee' eruit.
Zo ziet de opzet van de nieuwe variant van 'Blaricum aan Zee' eruit. Schets: Jan Geesink

Tweede kans voor recreatie op eilandje 'Blaricum aan Zee'?

Ondernemer Jan Geesink komt met een nieuwe variant van zijn project 'Blaricum aan Zee'. Deze keer een eilandje dichter bij de Blaricummermeent.

BLARICUM De in Blaricum woonachtige ondernemer Jan Geesink komt met een nieuwe variant van zijn project 'Blaricum aan Zee'. Deze keer gaat het om een eilandje dichter bij de Blaricummermeent zelf. In de eerste versie die in 2015 op tafel lag, ging het nog om een schiereiland dichter bij de Stichtsebrug. Dat plan paste echter niet bij de natuurwaarde van dit gebied.

Met een locatie dichter gelegen bij de Blaricummermeent is geluisterd naar een advies van de provincie volgens de initiatiefnemer. "Ook was het parkeren in de andere variant een groot probleem", legt wethouder Anne-Marie Kennis uit. "Daar is in deze nieuwe variant rekening mee gehouden. Om de natuur te compenseren, legt de initiatiefnemer bovendien een vogeleilandje aan dat niet toegankelijk is voor mensen. Zo wordt de natuur ook weer gecompenseerd."

Recreatiedoeleinden

Het eilandje is bedoeld voor recreatiedoeleinden. Een hele waslijst met mogelijke ideeën voor op het eiland staan in de presentatie: Restaurant • Cafe/koffiebar • Dorpshuis (multifunctionele zaalruimte) • Zeilschool/surfshop/beachbar • B&B/Boetiekhotel/Botel • Wellness centre • Yogaschool • Servicepunt Watersport • Kunstateliers / werkplaatsen • Pop-upstoreconcept voor startende lokale ondernemers • Boat-food-shopwinkel • Beheerderswoning • Materieelschuur en andere passende functies.

De wethouder nuanceert deze lijst enigszins. "Het is maar een klein eiland, dus voor al deze zaken is geen plaats. Het moet ons inziens organisch groeien. Ondernemers die er iets willen gaan vestigen, kunnen zich melden en dan kan gekeken worden wat er mogelijk is. Het moet bovendien passen in het gebied. Het is niet de bedoeling dat er allerlei luidruchtige activiteiten plaats gaan vinden, want het ligt midden in de natuur."
Dat laatste is ook een punt van kritiek van de Vereniging Vrienden van het Gooi (VVG). Het eilandje ligt ook in deze variant in gebied met het kenmerk Natuurnetwerk Nederland (NNN). Natuur krijgt in dit gebied voorrang. Daarom heeft de initiatiefnemer een natuurtoets laten doen; die zou aantonen dat deze variant wel kans van slagen heeft.

Natuurwaarden

'Het is volgens ons het toefje slagroom op de Blaricummermeent'

"Nadere bestudering van deze natuurtoets, door zowel VVG als SBB, laat zien dat de Natuurtoets niet alleen onvolledig is maar ook onjuistheden bevat. Wij zijn dus stellig van mening dat de conclusie dat het allemaal kan zonder grote effecten op de natuur op zijn minst voorbarig is. Voor zover wij dat kunnen overzien is het gepresenteerde plan 'Blaricum aan Zee' niet alleen in strijd met de Wet natuurbescherming, maar vooral met de rijks- en provinciale ruimtelijke ordeningswetgeving. In de Provinciale Ruimtelijke Verordening is de bescherming vastgelegd van NNN-gebieden", aldus Hans Metz, voorzitter van de Vrienden van het Gooi. Bovendien zet VVG vraagtekens bij de waarde van het vogeleilandje en heeft het problemen met de grootschaligheid van het project. "Er komt een voetbalveld met bebouwing in het Gooimeer." De VVG geeft ook aan dat het niet te doen is om plannen te dwarsbomen. "Het is de VVG te doen om aantasting van de natuur en de natuurwaarden in het Gooi en omgeving te voorkomen."

Gemeenteraad

Kennis: "Wij beseffen heel goed dat natuurwaarden hier van belang zijn. We zijn sinds 2015 ook in gesprek met Staatsbosbeheer (SBB), Rijkswaterstaat en de provincie Noord-Holland. Zij weten van het initiatief af. Staatsbosbeheer heeft ook aangegeven mee te willen praten. De provincie zal naar verwachting over deze variant positiever zijn dan over de eerste variant, omdat het bosgebied onaangetast blijft. Ze kunnen ook altijd nog nee zeggen. Dat weet de ondernemer die het initiatief heeft genomen ook. Die wil echter voordat hij nu verder gaat eerst weten of de gemeenteraad nog steeds zo enthousiast is over de plannen. Daarover zal de raad in de vergadering van 31 oktober een uitspraak moeten doen."

Als de raad instemt met het voorstel wordt door de gemeente met initiatiefnemer Jan Geesink een overeenkomst afgesloten. Daarin wordt opgenomen dat hij met een financieel plaatje komt voor het eiland. "Hij neemt hier het risico. Hij is nu al twee jaar bezig en het past in de visie voor de Blaricummermeent. De gemeente faciliteert hem daarin. Als blijkt dat het plan haalbaar is en de provincie, Staatsbosbeheer en Rijskwaterstaat zien vooralsnog geen belemmeringen, dan gaan we uiteindelijk een bestemmingsplan opstellen. Ook dit moet dan eerst door de provincie goedgekeurd worden. Geesink is er heel gepassioneerd over en denkt ook goed mee over wat mogelijk is en wij vinden het ook een prachtig plan. Het is volgens ons het toefje slagroom op de Blaricummermeent. "

Watersport

Naast de kritiek is er ook een enthousiaste reactie van het Koninklijk Water Sport Verbond. Rink Jan Slotema sprak namens deze organisatie in tijdens het Ronde Tafel Gesprek: "Blaricum aan Zee past helemaal bij de trend in de watersport van de verschuiving van meerdaagse tochten met motor- en zeilboten naar het maken van dagtochten met kleinere schepen zoals sloepen. Blaricum leek altijd met het gezicht naar het bos en de hei te staan en met de rug naar het strand en het water. Door de aanleg van de eigen meanderende rivier, de Blaricumse sluis als toegang tot Bruis en nu met dit fraaie Blaricum aan Zee wordt het een evenwichtige gemeente die bos en hei met het strand en water verbindt en aantrekkelijk wordt voor dagtochtjes over het water."