Geschiedenis erfgooiers centraal in speciale week vol activiteiten

Laren De Stichting Stad en Lande organiseert van zaterdag 28 oktober tot en met vrijdag 3 november de Week van de Erfgooier. Een week die volledig in het teken staat van de geschiedenis van de erfgooiers: de voormalige Gooise boeren die lange tijd gebruikmaakten van de grond in het Gooi.

Tientallen culturele instellingen, bedrijven en bibliotheken organiseren tijdens de Week van de Erfgooier uiteenlopende activiteiten om aandacht te geven aan deze bijzondere geschiedenis (www.week-van-de-erfgooier.nl).

Overal in het Gooi kom je verwijzingen tegen naar de erfgooiers, Gooise boeren en veehouders die samen gebruiksrechten hadden op de gemeenschappelijke gronden in het Gooi, zoals de weilanden, heiden, bossen, venen, moerassen en jachtvelden. Die rechten overerfden van vader op zoon. Vandaar de naam erfgooiers. In 1933 werden grote stukken heide en bos verkocht, waarvan een deel van de opbrengst naar de erfgooiers ging. En de grond ging niet naar de Gooise gemeenten, maar naar de toen net opgerichte Stichting Goois Natuurreservaat (1932).

Op dinsdag 31 oktober organiseren de Vrienden van het Gooi 'De eigenzinnige Erfgooiers 2017'. Tijdens deze dag kunnen belangstellenden samen met de VVG op zoek naar de sporen die de erfgooiers de afgelopen duizend jaar in 't Gooi nalieten. Leden van de VVG betalen voor deze dag 35 euro, niet-leden 50 euro. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar info@vriendenvanhetgooi.nl, o.v.v. 'bijeenkomst 31-10-2017'.

De Week van de Erfgooier wordt op vrijdag 3 november feestelijk afgesloten in de Grote Kerk in Naarden. Herman Pleij verzorgt een lezing en Anton Kos een muzikaal intermezzo. Ook wordt het eerste exemplaar van het boek 'Erfgooiers geportretteerd' uitgereikt, een speciale uitgave ter ere van het 40-jarig bestaan van de Stichting Stad en Lande van Gooiland. In het boek portretteert fotograaf Koos Breukel de erfgooiers zoals portretschilders dat deden aan het begin van de 20ste eeuw. De portretten vormen een historische bron voor volgende generaties en zorgen voor een dynamische blik op dit 'levend erfgoed'.