Het stralende koningspaar.
Het stralende koningspaar. Foto's: Bob Awick

Echt zakelijk
bezoek met
weinig
wuifmomenten

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben gisteren een streekbezoek gebracht aan het Eemland. Tijdens het bezoek stond het stroomgebied van de rivier de Eem centraal, een gebied waarin dorpen en steden van verschillende grootte en karakter omgaan met veranderingen in de streek. Ook was er een ontmoeting met lokale boeren.

Eemnes Het was echt een zakelijk bezoek met weinig wuifmomenten. De neergezette dranghekken waren in ieder geval in de Eemnesserpolder niet nodig. Nog geen honderd mensen hadden de moeite genomen om in het grauwe en druilerige weer een glimp van het koningspaar op te vangen.

In het Gemaal Eemnes spraken koning Willem-Alexander en koningin Máxima met onder anderen de Eemnesser boeren Johan Eek en Pieter Seldenrijk en Gert Bieshaar uit Laren (Weidevogelbescherming) over het agrarisch bedrijf en de uitdagingen rond natuurbeheer en duurzaamheid. Het voormalig stoomgemaal dateert uit 1880 en nam de rol over van de watermolen waarmee vanaf 1791 de Eemnesser polder werd drooggelegd. Het functioneert nu als elektrisch gemaal.
"Het was gezellig", vertelt Pieter Seldenrijk. "Het zijn warme, betrokken mensen die van een grapje houden. Ja, het was echt een geanimeerd gesprek." Dat ging met name over het agrarisch natuurbeheer in de Eempolder. "Wij doen het echt goed, want de weidevogelpopulatie in Eemland groeit." Tegenover het koningspaar gaf hij aan dat de provinciale vergoeding voor het weidevogelbeheer voor de agrariërs achterblijft. Seldenrijk woont in het randgebied en krijgt amper vergoeding. Daarom is hij twee jaar geleden gestopt met het weidevogelbeheer. "Natuurlijk maaien we geen nestjes om", aldus Seldenrijk. Hij heeft het koningspaar gevraagd om ambassadeur van de agrarische bevolking te worden.
Het koningspaar vertrok na een half uur en stak aansluitend per veerpont de Eem over naar Eemdijk in de gemeente Bunschoten. Het streekbezoek werd afgesloten met een wandeling door de museumhaven van Spakenburg. Willem-Alexander en Máxima startten hun bezoek bij de Koppelpoort in het oude centrum van Amersfoort. Ook Soest en Bunschoten werden vereerd met een bezoek.

Máxima en Willem-Alexander.
Bij het Gemaal Eemnes.
Op het pontje van Eemdijk richting Bunschoten-Spakenburg.
Burgemeester Roland van Benthem kijkt zijn bezoek na.