Het pand aan het Rozenlaantje 8 werd ontworpen door architect K.P.C. de Bazel.
Het pand aan het Rozenlaantje 8 werd ontworpen door architect K.P.C. de Bazel. Foto: Bob Awick

Historisch interieur van Rozenlaantje nummer 8 onherstelbaar beschadigd

In het pand aan het Rozenlaantje 8 is de historische lambrisering gesloopt. Dit had nooit mogen gebeuren, stelt Erfgoedvereniging Heemschut.

Laren "Ik vind dat iemand die een monument koopt de morele plicht heeft om hier zorgvuldig mee om te gaan", zegt Frans Brugman van Erfgoedvereniging Heemschut beslist. "Bij het Rozenlaantje is dit niet gebeurd. De eigenaar heeft de historische lambrisering gesloopt en waarschijnlijk weggegooid. Na een korte bouwstop heeft de gemeente er alles aan gedaan om zo snel mogelijk weer een vergunning te verlenen, zonder dat wij daartegen konden inspreken. Er staan meer panden met waardevolle interieurs in Laren te koop. Ik houd mijn hart vast."

In een brief aan het college en de gemeenteraad van Laren uit hij namens de erfgoedclub zijn grieven. "Een van de buren liet ons weten dat de eigenaar van dit monument behoorlijk rigoureus aan het verbouwen was. Wij hebben daarop meteen bezwaar gemaakt," blikt Brugman terug, "met een onmiddellijke bouwstop als gevolg. Een goede actie van de gemeente, maar daarna is er veel te snel weer toestemming gegeven om door te gaan met de verbouw, zonder dat wij daarop konden inspreken." Wethouder Ton Stam begrijpt de kritiek van Heemschut niet. "Wij hebben veel waardering voor het waardevolle werk van de erfgoedvereniging en werken goed samen met elkaar. Ik ben dan ook teleurgesteld over de toon en strekking van hun brief", reageert hij verbaasd. "Meerdere punten herken ik niet. Daarom heb ik de vereniging uitgenodigd voor een persoonlijk gesprek."

Welstandcommissie

Brugman zegt zeker op de uitnodiging te willen ingaan, maar blijft van mening dat de inspraakprocedure niet goed is gevolgd.
"De welstandcommissie vergadert over dit soort zaken", legt hij uit. "Bij het rijksmonument aan het Rozenlaantje is de aanvraag voor de nieuwe vergunning op vrijdag voor de vergadering van dinsdag als agendapunt toegevoegd. Anderhalve werkdag is te kort om inhoudelijk te reageren. Eerlijk gezegd hebben wij het idee dat de gemeente de eigenaar snel weer aan een vergunning wilde helpen." Volgens de wethouder is de procedure niet anders verlopen dan gebruikelijk. "De aanvraag is volgens de reguliere veertiendaagse vergader- en publicatiecyclus behandeld. De agenda van de vergadering van de welstandscommissie stond op hun website. Dit was bekend bij Erfgoedvereniging Heemschut", klinkt het klip-en-klaar.

Goede bedoelingen

Wethouder Stam, maar ook Jan van Laarhoven van MooiSticht, de organisatie die de welstandsaanvragen voor de gemeente afhandelt, bestrijden dat de eigenaren willens en wetens de lambrisering hebben gesloopt. "Vaak is de historische waarde van het interieur niet beschreven. Mensen moeten dan zelf nagaan wat de monumentale waarde is. Dat is een probleem waar een oplossing voor moet komen", aldus Van Laarhoven. "Op het moment dat wij de woning kwamen inspecteren, was de lambrisering al weg en zagen wij geen reden om de verbouwing tegen te houden. Andere zaken pakt de eigenaar overigens wel heel zorgvuldig op."
Ook de wethouder is zeer te spreken over de goede intenties van de opdrachtgevers. "Zij zijn met alle juiste bedoelingen aan de verbouwing begonnen. In het belang van de eigenaren en die van hun aannemer, maar ook om zelf helderheid te krijgen, hebben we vervolgens snel gehandeld."
Brugman is minder overtuigd. "Het gaat om een pand van architect K.P.C. de Bazel die ook het interieur heeft ontworpen. Die samenhang is nu voorgoed verloren gegaan. Ook is het niet meer mogelijk om de lambrisering her te gebruiken in een ander monumentaal pand. In onze brief hebben wij geschreven dat er meer panden zijn in Laren met een monumentaal interieur. Ik hoop dat de gemeente daar zorgvuldiger mee omgaat."

'Anderhalve werkdag is te kort om inhoudelijk te reageren'