Aanhoudend onbestendig, geleidelijk kouder

Na enkele zachtere dagen met weinig regen stijgt vanaf vrijdag de luchtdruk ten westen van de Britse eilanden. Daarmee komt er een noordwestelijke luchtstroming op gang waarmee koudere polaire lucht het Noordzeegebied binnenstroomt. Het wordt daardoor opnieuw wisselvalliger bij een daling van de temperatuur tot 12 à 13 graden als maximum.

Donderdag en vrijdag

Donderdag is het half tot geheel bewolkt met soms wat zonneschijn. Er kan een buitje vallen. Het wordt 16 graden. Vrijdag ruimt de wind naar het noordwesten en neemt iets in kracht toe. Het is wisselend bewolkt met eerst kans op wat regen, later soms opklarend met nog ook kans op een bui. Het is koeler met een maximum van 13 à 14 graden.

Het weekeinde

Ook zaterdag kunnen enkele buien vallen. Nu en dan schijnt de zon. Dat weerbeeld wordt ook voor de zondag verwacht, al neemt de kans op een bui wel geleidelijk af. Er waait zowel zaterdag als zondag een tamelijk gure noordwestenwind, (vrij) krachtig (windkracht 5-6). Het voelt vrij koud aan bij een maximum van 12 à 13 graden. De nachtelijke minimumtemperatuur schommelt rond 8 graden.

Weetje

In de herfst zijn buien langs de kust vaak het talrijkst. Het relatief warme zeewater is in koude vochtige lucht een voedingsbron voor buien. Aan de kust in Noord-Holland valt in de herfst circa 290 mm neerslag tegen zo'n 190 mm in Limburg. In de lente valt daar juist circa 50 mm meer.