Stop met het oplaten van ballonnen bij evenementen.
Stop met het oplaten van ballonnen bij evenementen. Foto: PR

Blaricum ontmoedigt oplaten van ballonnen met campagne

Blaricum De gemeente Blaricum is een campagne gestart om verenigingen, ondernemers, schoolbesturen en inwoners bewust te maken van de gevolgen van het oplaten van ballonnen.

Vorige week is al een e-mail van de gemeente Blaricum verstuurd met daarin het verzoek te stoppen met het oplaten van ballonnen. "Ook is het een vast aandachtspunt bij de aanvraag van vergunningen voor evenementen", vertelt een woordvoerder van de gemeente Blaricum.
In haar schrijven legt de gemeente uit waarom ze ballonnen liever niet de lucht in ziet gaan. "Uit onderzoek van adviesbureau TNO blijkt dat ballonnen niet alleen worden opgelaten bij grote evenementen, maar ook steeds vaker bij uitvaarten en bruiloften. Zo'n ballon die met de wind mee drijft suggereert vrijheid, vrolijkheid! Het is een lange en mooie traditie, maar met een minder mooi randje."
"Per jaar worden er in Nederland ongeveer één miljoen ballonnen opgelaten. Een kwart komt in de zee terecht', zegt Stichting De Noordzee die al dertien jaar in opdracht van Rijkswaterstaat telt wat er allemaal aanspoelt. "Daar wordt het afval door vogels, vissen en zeehonden aangezien voor voedsel en opgegeten. De dieren raken daardoor verstopt of stikken. Ook walvissen, schildpadden en dolfijnen zijn slachtoffer. Ze krijgen ventielen of sierlinten in hun maag of raken in de linten verstrikt. De resterende ballonnen drijven in de zee in een plastic soep of spoelen aan op het strand."
Blaricum wil het daarom dus anders aanpakken. "We zijn ontzettend goed in feestvieren in Blaricum. Laten we er samen voor zorgen dat wij feestvieren op zo'n manier dat we óók zorgzaam zijn voor het milieu. Er zijn allerlei alternatieven te bedenken, zoals bellen blazen, bloemen op het water gooien of een confettikanon met afbreekbare confetti gebruiken."