Afbeelding
Foto: Caspar Huurdeman

Mild rhinovirus op Stal Heidehoek

Eemnes Op Stal Heidehoek heerst sinds donderdag het rhinovirus. De eigenaren van de 120 paarden zijn hierover vrijdag aan het eind van de middag geïnformeerd. De pensionstal blijft zeker een maand gesloten.

Haike Blauw, van de Federatie van Nederlandse Ruitersportcentra FNRS en de woordvoerder van de pensionstal, zei maandagmiddag dat het nieuws hard bij de eigenaren is aangekomen. "De mensen zijn bezorgd, maar rustig. We hebben voorlichting gegeven en de dierenarts is beschikbaar voor vragen."

Het rhinovirus is een besmettelijke paardenziekte. Geen paard mag daarom de pensionstal aan de Oud Eemnesserweg in of uit, legde veearts Johan van Oosterloo van DAP Wellensiek uit Nijkerk vrijdag uit. De eigenaren mogen wel naar hun paard toe en de dieren die geen koorts hebben mogen ook bereden worden. De dierenarts temperatuurt de paarden die op verdenking staan dagelijks tweemaal om te kijken of ze koorts hebben.

Het virus verspreidt zich door de lucht en daardoor heeft het volgens Blauw geen nut de paarden te isoleren. Het virus kan niet overgedragen worden van mens op dier en andersom. "Het is de neurovorm", gaat Blauw verder. "Dat is redelijk zeldzaam. Tot nu toe uit het zich mild, maar het virus kan wel de zenuwen bij de paarden aantasten."

7