Stella Zumpolle is de nieuwe eigenaresse van de bekende manege in Laren.
Stella Zumpolle is de nieuwe eigenaresse van de bekende manege in Laren. Foto: Koosje de Beer

Manege Laren maakt succesvolle doorstart op vertrouwd terrein

Even leek het erop dat de Larense Manege zou verdwijnen, maar zover is het dankzij de overname door Stella Zumpolle niet gekomen.

Laren Het was even schrikken toen de ruiters van de Larense Manege begin vorig jaar een mail kregen waarin stond dat de manege de deuren wellicht zou sluiten. Gelukkig is het niet zover gekomen, want Stella Zumpolle heeft de pony's en het bedrijf overgenomen en kijkt terug op een succesvolle doorstart. "Bijna alle lessen zitten weer vol", zegt ze opgewekt.

In haar schrijven, nu anderhalf jaar geleden, liet de oude eigenaresse Katja Kannegieter weten dat zij de manege niet wilde voortzetten. Zij was toe aan verandering en daarbij was er een koper voor de locatie.

"Die koop is ook doorgegaan, maar voor de manege maakt dit verder weinig uit", licht Zumpolle toe. "Ik huur van hem de grond en opstallen. De pony's en de goodwill, zeg maar het bedrijf achter de manege, heeft Katja aan mij verkocht. Dankzij deze constructie kunnen we gewoon blijven bestaan."

Onzekerheid

Zumpolle speelde al lang met het plan om de locatie van de nieuwe eigenaar te huren. "Hij stond daar niet onwelwillend tegenover, maar pas sinds begin dit jaar was het duidelijk dat de manege op deze plek kon blijven", blikt de kersverse eigenaresse van de Larense Manege terug. "Pas daarna heb ik het bedrijf van Katja kunnen overnemen en de ruiters het goede nieuws kunnen vertellen."

Bijna alle ruiters en pensionklanten zijn ondanks de onzekerheid gebleven, zegt Zumpolle opgelucht. "Ik vond het wel moeilijk dat ik de mensen niets kon vertellen. Zeker toen er allemaal wilde verhalen de ronde deden. Ik heb zelfs gehoord dat hier een McDonald's zou komen. Ik wist dat dit niet zo was, maar kon pas na het tekenen van het contract alles ophelderen."

Dankzij een bijzondere constructie kan de manege blijven bestaan

Zumpolle werkt al een aantal jaar als bedrijfsleider op de Larense Manage en is meer dan vertrouwd met de pony's, paarden en de locatie. "Ik heb rechten gestudeerd en gewerkt bij het Openbaar Ministerie, maar mijn hart ligt bij de paarden. Katja kende ik al langer en de manege ook, want mijn ouders wonen hierachter. Op een gegeven moment vroeg Katja of ik de dagelijkse leiding wilde overnemen en dat heb ik gedaan", legt ze uit.

Volgens de Larense is de manege uniek. "De locatie is perfect. We kunnen hier met de paarden zo het bos in en dat zie je niet vaak. Daarbij ziet de manege er goed verzorgd uit."

Wedstrijdteams

Echt enthousiast wordt ze als ze vertelt over de wedstrijdteams van de manege.
"Onze ruiters doen op manegepaarden mee met dressuur- en springconcoursen. en onze vier carrouselteams gaan elk voorjaar op concours. Er zijn niet veel maneges die dat doen omdat het een extra investering vraagt. De paarden moeten aan hogere eisen voldoen, maar dat calculeren wij in. Ik ga hier zeker mee door, want voor de ruiters is het supermotiverend."

Natuurlijk zal niet alles hetzelfde blijven, want uiteindelijk is zij toch een ander persoon, maar Zumpolle is niet van plan de manege drastisch te veranderen. "Het gaat goed zoals het gaat", zegt ze. "Zelf moet ik natuurlijk een nieuwe boekhouding opzetten en opnieuw praten met leveranciers, maar daar merken de ruiters niet veel van. Met een fysiotherapeut wil ik bekijken of we een flexchair-ruitertraining kunnen aanbieden om de rijtechniek te verbeteren en in onze foyer wil ik wat vaker iets feestelijks organiseren. Maar het gaat dan om kleine dingen en niet om grote veranderingen. Belangrijke tradities als ons tweedaagse concours tijdens Pinksteren houd ik gewoon in ere", zegt Zumpolle tot slot.