Het pand aan de St. Janstraat van Wijnhandel Van Huystee.
Het pand aan de St. Janstraat van Wijnhandel Van Huystee. Foto: Bob Awick

Wijnhandel Van Huystee draait deur op slot

Laren Van een iconische winkel is vorige week de deur definitief gesloten: Ignace en Astrid van Huystee van J.W.H. van Huystee Wijnhandel zijn met pensioen gegaan.

De twee hebben alleen hun trouwe klanten ingelicht over het sluiten van de winkel aan de St. Janstraat 16-18. Meer ruchtbaarheid eraan geven vonden de twee niet nodig.

Bijna 90 jaar

Het echtpaar was de derde generatie die J.W.H. van Huystee Wijnhandel draaide. Een opvolger is er niet. Bijna negentig jaar heeft de winkel - links naast Sancta Maria - er gezeten.

Liefhebbers

Jan van Huystee vestigde de wijnhandel in het centrum van Laren aan het begin van de 20ste eeuw. Hij had een grote liefde voor hoge kwaliteitswijnen, mooie cognacs, armagnacs, eau de vies en likeuren. En dat is altijd zo gebleven, staat op de website van de wijnhandel beschreven. De trouwe klantenschare bestond dan ook uit echte liefhebbers.

Trouwe klantenschare bestond uit echte liefhebbers

Limonadesiropen

Begin jaren vijftig - 1951 om precies te zijn - nam Jan jr. het roer over. "Hij zag erop toe dat de filosofie van zijn vader behouden bleef. Tot de jaren zestig bottelde Jan zelf de hoge Bordeaux wijnen evenals het Nederlands gedistilleerd. Ook de huisgemaakte limonadesiropen van Van Huystee waren in die tijd een begrip."

"Sinds 1986 heeft de zoon van Jan jr. - Ignace - het bedrijf van zijn opa verder uitgebouwd tot een winkel waar wijnliefhebbers uit het hele land terechtkunnen voor hun favoriete wijnen. Hij werd daarin gesteund en geholpen door zijn echtgenote Astrid."

Kwaliteit

Het assortiment dat de wijnhandel is altijd met de tijd mee gegaan en bestond altijd uit kwaliteitswijnen uit diverse wijnlanden; van Argentiniƫ tot Nieuw-Zeeland. Maar ook 'klassiek Europa' ontbrak niet. Zo verkocht Van Huystee prachtige wijnen uit Frankrijk, Duitsland, Italiƫ en Spanje. Van Huystee leverde altijd kwaliteit, voor elke portemonnee.

Geen uitleg

En nu is de deur gesloten. Het bescheiden echtpaar wilde verder geen uitleg geven over hun vertrek.