Plan Huis van Eemnes niet geschorst

EEMNES De Raad van State ziet voorlopig geen reden om het bestemmingsplan voor het Huis van Eemnes aan de Noordersingel te schorsen. Dat heeft de Raad donderdag bekendgemaakt.

De Eemnesser heer Visser vroeg de Raad onlangs om het plan stil te leggen, zodat er geen onomkeerbare situatie zou ontstaan. Hij ziet het multifunctionele centrum liever op een andere plek gebouwd worden. Bijvoorbeeld aan de Zuidersingel bij de oprit naar de A27.

Overigens heeft het gemeentebestuur van Eemnes toegezegd dat er voorlopig toch geen vergunning voor de bouw zal worden verleend. Er wordt eerst gewacht op een eindoordeel van de Raad in deze zaak. Dat wordt over ongeveer een half jaar verwacht na de volgende bezwarenronde.

Het voorlopige oordeel betekent volgens de Raad niet dat het Huis van Eemnes vrijwel zeker kan doorgaan. Het plan kan in principe nog stranden in de eindfase van de procedure bij de Raad. Maar de kans daarop is klein, omdat de belangrijkste bezwaren over overlast, parkeren en verkeersveiligheid nu al door de Raad zijn beoordeeld en ongegrond verklaard.

Wel zal het gemeentebestuur een aanpassing in het plan moeten maken om de horeca in het pand een meer bescheiden plek te geven. Volgens het plan kan de horeca nu het hele pand vullen en dat is niet de bedoeling.

Reactie wethouder Rood

Wethouder Niels Rood zegt in een reactie op deze voorlopige uitspraak: "We kunnen nu door met de gunning aan de aannemer en het ontwerp, dat is positief. Een heel groot deel van het verenigingsleven in Eemnes is iets moois in het vooruitzicht gesteld, op vertraging zitten we volgens mij niet te wachten."

Verder vertelt hij dat tussen het besluit van een ruime meerderheid in de gemeenteraad over de nieuwbouw en deze uitspraak anderhalf jaar zit. "Meteen na dat besluit in de raad van mei 2016 hebben we gekeken naar een realistische planning. Die was inclusief een procedure bij de Raad van State. Deze uitspraak is een voorlopige, de echte behandeling komt nog. Als je die planning erbij pakt, komt de definitieve uitspraak normaal gesproken voor de daadwerkelijke bouwwerkzaamheden."