Artist's impression van het nieuwe Rosa Spier Huis aan de Hector Treublaan.
Artist's impression van het nieuwe Rosa Spier Huis aan de Hector Treublaan. Foto: Rosa Spier Huis

Bouw van nieuw Rosa Spier Huis aan Hector Treublaan kan beginnen

Een droom van het Rosa Spier Huis lijkt uit te gaan komen nu de bezwaren tegen de nieuwbouw alle niet-ontvankelijk zijn verklaard.

Laren "Het nieuws is nog erg vers. Ik heb de formele stukken van de gemeente nog niet kunnen inzien, maar het Rosa Spier Huis heeft weer een toekomst, we gaan beginnen."

Dat is de korte reactie van Karin Annaert, directeur van het Rosa Spier Huis. Meer inhoudelijk kan ze er niet op ingaan, omdat ze op het punt staat om op vakantie te gaan.
De vier bezwaarschriften van tegenstanders van de nieuwbouw van het zorg- en cultuurgebouw zijn alle niet-ontvankelijk verklaard. 'Dit betekent dat de inhoudelijke beoordeling van de bezwaren achterwege kan blijven", meldt de commissie voor bezwaarschriften. De gemeente Laren geeft nu dus een vergunning af voor de bouw van een nieuw Rosa Spier Huis en 92 zorgappartementen aan de Hector Treublaan. Om dat te kunnen realiseren worden 233 bomen gekapt en een villa gesloopt.
Tijdens de begin oktober gehouden hoorzitting vonden de gemeente en bestuur/directie van het Rosa Spier Huis dat de bewoners van het tehuis voor kunstenaars en wetenschappers zelf, juridisch gezien, niet mogen worden beschouwd als belanghebbenden. Ze wonen zeshonderd meter van de nieuwbouw, constateert de commissie, zijn niet verplicht te verhuizen, en hebben geen (nieuwe) huurovereenkomst, blijkt nu uit het schrijven van de commissie.
De Stichting Behoud Erfgoed Rosa Spier heeft aangegeven naar de rechter te stappen met een verzoek tot voorlopige voorziening, om te voorkomen dat alvast begonnen wordt met het bouwrijp maken van de grond en het rooien van de bomen.