De twee burgemeesters tonen het spelbord tijdens de presentatie.
De twee burgemeesters tonen het spelbord tijdens de presentatie. Foto: Bob Awick

Gooise gemeenten één geheel in regionaal Monopoly

Laren De Gooise gemeenten (zonder Weesp) gebroederlijk bij elkaar. Het is het ideaalbeeld van de lokale bestuurders in 't Gooi en de Vechtstreek die pleiten voor één grote Gooise gemeente. Op het woensdagavond gelanceerde 'Monopoly 't Gooi' is het werkelijkheid.

De lancering vond plaats in Singer een paar dagen nadat duidelijk werd dat Weesp niet in zee wil gaan met Gooise Meren, maar zich mogelijk aansluit bij Amsterdam. Dat Weesp niet op het bord staat, is dus een logische gedachte.
Het theater in Laren is in het spel een van de vier 'stations'. De overige drie zijn het Muiderslot, Gooiland en Spant!: de culture hotspots in de regio.
De gemeenten die wel op het bord staan zijn (in volgorde vanaf Start) 's-Graveland (Natuurmonumenten, Trompenburgh), Muiderberg (Herbergh De Echo, Groote Zeesluis, Graaf Floris V), Huizen (Oude Centrum, Oude Haven, De Krachtcentrale), Hilversum (Raadhuis, Mediapark, De Jonge Haan), Bussum (Watertoren, Landstraat Noord, De Koperen Kraan), Naarden (Grote Kerk, Arsenaal, Tinfabriek), Laren (Poffertjeskraam De Haan, Papageno Huis, Cha!) en Blaricum (IJssalon De Hoop, The Red Sun).

Bedenkers Bert-Jan Koekkoek en Wijnand den Uyl zijn ruim een jaar bezig geweest om van het wereldberoemde spel een regionale editie te realiseren. Het bleek vervolgens een hele klus om te bepalen welke locaties een plekje op het bord zouden krijgen. En waar op dat bord. En wilden alle partijen wel meedoen. Maar, zei Koekkoek, gezien de reacties van nu blijkt wel dat het bij iedereen leeft.
Burgemeesters Han ter Heegde (Gooise Meren) en Rinske Kruisinga (Laren) ontvingen de twee eerste exemplaren. Die eerste is blij dat zijn gemeente zo flink is vertegenwoordigd op het bord. Bovendien staat de Vesting in het midden zeer prominent afgebeeld. "Met de kerst ga ik het samen met de kinderen lekker spelen", zegt Ter Heegde. "Eerder gaat gezien de drukke agenda niet lukken."
Het spel is mede tot stand gekomen dankzij Identity Games. Tijn Hoendervangers van de spelontwikkelaar meent dat de Gooise editie zich onderscheidt door de verschillende plaatsen op het bord. Vaak is het alleen één stad met straatnamen in plaats van locaties dat een Monopoly uitbrengt. "Dit is een goede mix waar 't Gooi voor staat", zegt hij.

Het spel is nu te koop voor 49,95 euro bij Intertoys Den Uyl in Bussum, of online via www.gooischspel.nl. Er zijn enkele duizenden spellen in voorraad.