Park+Bike op Crailo krijgt steun in Laren

Laren Het plan voor een onderzoek naar een fietstransferium op Crailo langs de A1, waarover vorige week in deze krant werd bericht, krijgt veel steun vanuit de Larense politiek. Dat werd duidelijk na de motie van de lokale partijen Larens Behoud en Liberaal Laren en ook PvdA, CDA en VVD.

Vanuit de Hilversumse politiek werd vorige week een plan voor een 'Park+Bike' gelanceerd, op de plek waar voorheen het asielzoekerscentrum zat. Op die manier zouden automobilisten op weg naar met name het Media Park niet meer in de ochtendspits in Hilversum, Laren en Bussum vast hoeven te staan. In plaats daarvan parkeren zij hun wagen op Crailo (daar is al een parkeerplaats) en gaan op de fiets naar het werk.

Volgens de partijen in Laren die de motie hebben ingediend is het nu hét moment om onderzoek te doen naar een fietstransferium. De gemeenteraden van Laren, Hilversum en Gooise Meren praten de komende twee maanden over de mogelijke aankoop van Crailo van de provincie Noord-Holland. In datzelfde voorstel wordt gepleit voor het inpassen van de huisartsenpost en dienstapotheek op het Crailo-terrein, mocht blijken dat deze voorzieningen vanwege de plannen van Tergooi (mogelijke verhuizing van beide functies naar Hilversum) niet op de huidige locatie gehandhaafd kunnen blijven.

Fractievoorzitter Karin Walters van de lokale partij Hart voor Hilversum, die het idee mede presenteerde, wordt nu gezien als de bedenker van het plan. Maar daar is niet iedereen het mee eens.
Bussumer Arie Vijn en zijn zoon Bas beweren namelijk al in 2004 exact hetzelfde plan te hebben gepresenteerd, met ook exact dezelfde argumenten: het is niet duur, goed voor het milieu, goed voor de gezondheid en goed voor de bereikbaarheid. Volgens de Bussumer is het plan er niet gekomen omdat de politiek er nooit serieus naar heeft willen kijken. Hij zegt nu dat de nieuwe 'bedenkers' zijn plan uit het archief hebben opgediept en het nu - in de aanloop naar de verkiezingen - lanceren als een prima idee.

Dat laatste is niet waar, zegt Walters. Zij was niet op de hoogte van het plan-Vijn. "Je kunt je wel afvragen waarom we dit niet eerder hebben bedacht. Nu blijkt dat het dus wel eerder is bedacht. Maar het bedenken is niet de grote kunst, de realisatie ervan wel."