Bibian Mentel: 'Het is nu zaak om zo snel mogelijk weer fit en sterk te worden.'
Bibian Mentel: 'Het is nu zaak om zo snel mogelijk weer fit en sterk te worden.' Foto: Bastiaan Miché

Immer positieve Loosdrechtse krabbelt weer op na 'redelijk beroerde' periode

Bibian Mentel presenteerde vorige week haar boek 'Kut Kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!' waarin ze terugkijkt op vier bewogen jaren.

Loosdrecht Een paar weken terug kreeg ze nog de laatste van maar liefst 52 bestralingen en nu gaat het goed, vertelt de 45-jarige immer positieve Loosdrechtse. "Ik mag niet klagen, krabbel langzaam weer op. Maar inderdaad, ik was er redelijk beroerd aan toe."

Een half jaar geleden zat gouden medaillewinnaar bij de paralympische snowboardcross Bibian Mentel er nog zo opgetogen bij. Voor de achtste keer had ze het 'monster' dat kanker heet (dankzij een nieuwe bestralingsmethode) weten te verslaan. Tijd voor een boek, dacht de Loosdrechtse. Zij sloot vervolgens een overeenkomst met uitgever Splint Media uit Kortenhoef - bekend van 'Mooi rood is niet lelijk' en 'De Poepdokter' voor een nieuwe uitgave. Daarin zou ze in de aanloop naar de Paralympische Winterspelen van 2018 in het Zuid-Koreaanse Phyeongchang terugkijken op de afgelopen vier jaar.
Maar een maand later was het opnieuw mis. Op drie verschillende plekken - nek, slokdarm en rib, werd een tumor aangetroffen. Een serie van bestralingen volgde. Tussendoor sprak Mentel voor haar boek met schrijfster Lutske Bonsma, die fungeerde als ghostwriter. "Die gesprekken van twee tot twee en een half uur zijn in het ziekenhuis begonnen en daarna thuis voortgezet, tussen de bestralingen door", vertelt Mentel. "Die gesprekken waren fijn, soms ook emotioneel. Met een lach en een traan. De zomer is wel voorbij gevlogen. Het was een beetje als vriendinnen onder elkaar, waarin we teruggingen naar de kern. In die vier jaar had ik ook vier keer te maken met kanker."

Fit en sterk worden

De energie is nog altijd - logisch ook - niet helemaal terug, vertelt de Loosdrechtse. Toch blijven die Paralympische Spelen van over een paar maanden het ultieme doel. "Ik ben nog gewoon geplaatst. Het is nu zaak om zo snel mogelijk weer fit en sterk te worden. Dat heeft tijd nodig. Ik bekijk samen met mijn man en coach (Edwin van Spee, red.) hoe dat gaat. Medio januari heb ik mijn eerste controle. Daarna zullen we een beslissing nemen. En ja, twee maanden voorbereidingstijd is dan misschien wat kort, maar ik heb natuurlijk al wel 23 jaar ervaring. Ik gooi de handdoek dus zeker niet in de ring, maar mijn gezondheid staat uiteraard wel voorop."
Terug naar het boek. Daarin blikt Mentel, die in 2001 haar been verloor aan botkanker en sindsdien een gevecht voert tegen dit 'monster', terug op met name de laatste vier jaar. Ze heeft dan al acht keer (vijf keer in haar longen) de ziekte moeten verslaan. Vooral bij die laatste keer in 2015 is ze opgegeven. Maar Mentel is niet iemand die snel opgeeft en weet dankzij een nieuwe bestralingsmethode toch te herstellen. Een half jaar geleden, toen Mentel met de uitgever de deal voor het boek sloot, zei ze hierover: "Als dit vijf jaar geleden was gebeurd, had ik hier waarschijnlijk niet gezeten."
Maar ze is er nog steeds en dus was afgelopen week in Bilthoven gewoon de feestelijke presentatie van 'Kut Kanker'. Het boek is in de ik-vorm geschreven en staat vol met foto's. Haar behandelend arts Max Dahele en Barbara Barend mochten het eerste exemplaar in ontvangst nemen. Mentel en Barend zijn al jarenlang goede vriendinnen en dus was de vraag wie het boek als eerste mocht krijgen voor de Loosdrechtse een eenvoudige. Met het eindresultaat is Mentel tevreden. "Wel spannend. Je geeft jezelf toch bloot. Ik ben benieuwd hoe de mensen erop reageren. En ook hoe de verkoop gaat natuurlijk."

Inspireren

De eerste reacties zijn in ieder geval positief, vertelt zij, al is het allemaal nog vers. Wat vooral in het verhaal naar boven moet komen, is om positief te blijven. "Ik hoop mensen hiermee te inspireren. Dat ze de moed vinden dat ondanks alles er een zonnestraaltje schijnt. Als ik één iemand kan helpen met dit verhaal word ik daar al blij van."

'Wat in het verhaal naar boven moet komen, is om positief te blijven'

Het boek 'Kut Kanker! Door jou laat ik mijn leven niet verpesten!' is voor 19,95 euro te bestellen via www.splintmedia.nl. Per verkocht boek gaat er 2 euro naar het KWF.

Barbara Barend was bij de boekpresentatie aanwezig.