Volgens Smit is het verduurzamen van particuliere woningen best ingewikkeld.
Volgens Smit is het verduurzamen van particuliere woningen best ingewikkeld. Foto: Bob Awick

Smit: 'Het is een interessante denkrichting'

Laren Laren in 2040 klimaatneutraal: dat wordt woensdag 29 november in de gemeenteraad besproken. "Een behoorlijke opgave waarbij objectgebonden financiering door de gemeente centraal staat", zegt de verantwoordelijk wethouder Tijmen Smit.

De grootste verbruikers van energie in Laren zijn de 5500 bestaande woningen. "Als wij echt willen werken aan een beter klimaat en aardgasloos de toekomst in willen, dan moeten we wat doen aan die woningen." Volgens Smit is het verduurzamen van particuliere woningen best ingewikkeld. "Als wethouder moet ik zorgen dat ik de beste instrumenten aanreik, zodat het zo snel mogelijk gebeurt."

Daarom heeft hij samen met het college gekeken naar objectgebonden financiering. Een lening die niet persoonsgebonden is, maar op de woning wordt afgesloten. Voordeel? De woningbezitter hoeft zijn spaargeld niet te gebruiken voor het verduurzamen van zijn huis, maar laat de gemeente dat financieren. Het is de bedoeling dat hij de gemeente jaarlijks een bedrag betaalt dat lager is dan het bedrag dat hij voorheen aan de energierekening betaalde. Hij gaat er dus financieel maandelijks op vooruit, is het uitgangspunt. Bij verhuizen gaat de 'lening' over op de nieuwe eigenaar.

Het kan ook via de netbeheerder of, zoals Smit voorstelt, via de baatbelasting. "Ik ga niemand dwingen hieraan mee te doen. In mijn voorlopige berekeningen is het een positieve businesscase. Dus ik denk dat je er netto op vooruitgaat. De huidige bewoner heeft er baat bij en de gemeente en het Rijk halen hiermee hun maatschappelijke opgave en zijn daarmee voorbereid op een aardgasloos bestaan. Een drietraps die bij elkaar komt. De twist die het college aan de baatbelasting geeft, is dat de kosten een-op-een herleidbaar zijn."

Smit benadrukt dat het nog in een vroege fase zit. "Maar het is een interessante denkrichting die we nu proberen uit te werken. Het is wel een operatie, maar deze past binnen de regionale energiestrategie waarover op 24 november gesproken wordt", besluit wethouder Tijmen Smit.

'In mijn voorlopige berekeningen is het een positieve businesscase'