Koster Ron Flens en kerkenraadslid Trudy Baan.
Koster Ron Flens en kerkenraadslid Trudy Baan. Foto: Bob Awick

Het Blaricums Kerstdiner
wordt jaarlijkse traditie

Trudy Baan zit al heel lang bij de Dorpskerk en Ron Flens is er sinds een half jaar koster. Samen organiseren zij een kerstdiner voor alle Blaricummers.

Blaricum Als het maar niet zo'n kerstfeest voor alleen ouderen wordt, werd er geroepen toen Trudy Baan en Ron Flens het idee voor Het Blaricums Kerstdiner begin oktober aan de kerkenraad van de Dorpskerk presenteerden. "Nee, zeker niet, dan isoleer je juist een groep mensen. Dit feest is bedoeld voor alle Blaricummers. Omdat iedereen een feestelijk kerstdiner verdient."

Alleen kleine kinderen zijn niet welkom. De tuin van het pandje Achterom 1 wordt namelijk niet omgetoverd tot de ballenbak van Ikea, maar tot een sprookjesachtige en feestelijke eetzaal. "En daar kunnen we geen rennende kinderen bij hebben", zeggen de twee eerlijk.

Ik ontmoet Trudy en Ron in het prachtige gerestaureerde pand Achterom 1. Eigendom van de Dorpskerk. Dat is ook de organisatie die het diner presenteert. "Kijk, hier draait het om. Is het niet fantastisch en dat midden in Blaricum!" Koster Flens showt vol trots de tuin waar Blaricums eerste kerstdiner op 13 en 14 december gaat plaatsvinden. De tuinman heeft nog wat werk te verrichten, maar dan past de tent - geschikt voor honderd mensen per avond - perfect in de tuin. De oud-reclameman is niet echt gelovig, meldt hij. Maar des te meer gelooft hij dat het hem lukt om de Dorpskerk (uit 1396) weer op de kaart te zetten als centrum van het dorp.
In Trudy heeft hij de ideale partner gevonden. Zij trouwde haar Frits in de Dorpskerk en begeleidde de restauratie van de kerk in 2012 en van het pand Achterom 1 in 2014. Dat over haar smaak niet te twisten valt, blijkt uit de resultaten.

Traditie

Maar terug naar Het Blaricums Kerstdiner, wat een jaarlijkse traditie moet gaan worden. "We moesten iets spannends doen en zijn samen gaan sparren. Het werd geen middenweg, maar een newbusinesspitch waarover iedereen laaiend enthousiast is. Binnen 24 uur na de presentatie kregen we akkoord én de vrije hand. Het gaat er gelikt uitzien", zeggen Trudy en Ron. Er komt een luxe tent (150 m2 groot en 4,5 meter hoog en een achterwand van glas met uitzicht op de verlichte kerktoren), met kroonluchters, muziek (Christmas carols en veel a capella) en goed eten (Floris Catering Huizen). Daarnaast dragen de lokale ondernemers Wexxs (wijn) en De Hoop (ijs) ook hun steentje bij. Leden van de kerk zorgen voor de bediening. "We werken ons de tandjes, maar krijgen er zo veel voor terug." En niemand hoeft te vrezen: het winnen van zieltjes is niet aan de orde. "Feestelijk wordt het wel, maar we hangen er geen dresscode aan. Dat kan mensen ook weer afschrikken." De gasten zijn in ieder geval al superenthousiast. Bij hun reservering spreken zij van een "prachtige invitatie" en "superleuk idee".

Deelname aan Het Blaricums Diner (zit voor 80% al vol) kost 15 euro. Er zijn 6-/8-persoons tafels. Met de tafelschikking houden Trudy en Ron zo veel mogelijk rekening met alle wensen. Aanmelden via info@dorpskerkblaricum.nl.

'Niemand hoeft te vrezen: winnen van zieltjes niet aan de orde'