Ine en Cor Pandelaar hebben zin in hun nieuwe avontuur.
Ine en Cor Pandelaar hebben zin in hun nieuwe avontuur. Foto: Bob Awick

Laarder Cor Pandelaar start nieuw avontuur op eiland Texel

De Prinsemarij, de horecatent aan de St. Janstraat 1 van Cor Pandelaar, is verkocht. Pandelaar gaat nu zijn droom najagen door een strandpaviljoen te beginnen op het eiland Texel. Begin maart opent Paviljoen Bries bij Paal 20 (kortweg Bries 20) zijn deuren in De Koog. De makelaar zoekt in opdracht van de investeerder nu een huurder voor het Larense horecagedeelte. Het bovengelegen appartement is verkocht. De overdracht is op 3 januari 2018.

Laren Ine en Cor Pandelaar hebben er zin in, maar het zal ook vreemd zijn als ze op 21 december definitief de deur van restaurant De Prinsemarij in hartje Laren sluiten. "We gaan Laren zeker missen."

De in Laren geboren en getogen Cor Pandelaar (63) en zijn Ine (55) - met Hilversumse roots - verhuizen niet alleen naar het Noord-Hollands eiland. Hoewel het gezin bestaat uit drie dochters en een pleegdochter gaat alleen hun jongste telg - Roos (21) - mee. Ook haar vriend Huub (23) is van de partij, net als vijf huidige medewerkers van De Prinsemarij. Ook voor hen lonkt het avontuur; zij gaan allen aan het werk bij Bries 20.

Waarom Texel? "We komen er al 25 jaar met de kinderen. De lucht is schoon, er zijn geen snelwegen en de mensen zijn wat meer bij zichzelf." Cor en Ine gaan wonen in Den Burg. Voor Roos, Huub en de anderen is de Laarder op zoek naar woonruimte in De Koog. Het is de bedoeling dat het jonge stel - nu ook al werkzaam binnen het horecabedrijf - de bedrijfsleiding gaat vormen. Ine en Cor helpen hen op weg en over een jaar of tien willen ze het dan wat rustiger aan gaan doen. "Maar in het begin gaan we er gewoon lekker tegenaan."

Familietraditie

Cor doorbreekt met zijn vertrek een familietraditie. De Pandelaar-familie heeft sinds 1480 in Laren gewoond en gewerkt. "Ik ben de laatste Pandelaar met een restaurant." Zelf hielp hij vanaf zijn 17de mee in pannenkoekenhuis De Coeswaerde van zijn ouders, om het acht jaar later - in 1979 - samen met zijn broer Jan over te nemen. In 1994 opende Cor ook nog eens De Prinsemarij. "Zo'n zeven jaar geleden heb ik mij - in goede harmonie - teruggetrokken uit het pannenkoekenhuis. Mijn broer Jan ging toen met pensioen." Het pand aan de Brink wordt tegenwoordig verhuurd. De Prinsemarij, het rijksmonument aan de St. Janstraat 1/1a uit 1888 en gebouwd in neorenaissancestijl naar ontwerp van architect J.C. Jurriëns, was eerder als raadhuis en politiebureau in gebruik. Nu is het pand verkocht aan investeerder Donald van den Brink. Frappant detail: deze ondernemer bracht ooit de bestellingen van het pannenkoekenhuis rond.

Ziekte

'Texel is een beetje het Laren van vroeger', mijmert Cor Pandelaar. 'Iedereen groet elkaar'

Een nieuwe weg inslaan wilde Pandelaar al een aantal jaren terug (een paviljoen had hij al op het oog), ware het niet dat zijn echtgenote en dochter Roos tegelijk ernstig ziek werden. "Ik zag toen al dat de nieuwe economie waarin wij leven een ander beeld van Laren geeft en ondanks het enthousiasme van de ondernemers kreeg ook ons dorp te maken met leegstand. Tegen wethouder Ton Stam heb ik toen al gezegd voorzichtig te zijn met de nieuwe bestemmingsplannen voor de horeca, omdat we moeten voorkomen dat we elkaar gaan opeten. Ik heb goede collega's en die doen allemaal hun best." Laren telt nu 21 horecabedrijven en de twee belangrijke vrouwen in zijn leven zijn weer beter. "We hebben weer toekomst."

Het nu aangekochte paviljoen De Strandhut was voorheen een zelfbedieningsrestaurant. Hoewel de Laarder op Texel geen kopie van De Prinsemarij gaat neerzetten, is hij over één ding heel duidelijk: "Het wordt een leuke uitdaging waarbij alles om de gast draait. Ik heb er nu ook nog de energie voor. Kijk, ik had het hier (Laren, red.) nog wel volgehouden, maar voor de volgende generatie met deze economie en het aantal horecabedrijven in Laren is het beter om ergens te gaan zitten waar ook meer toeristen komen. En Texel kent door het toerisme een groeiende markt. Ik focus me op nieuwe wegen. Leuk voor mezelf, maar ook voor de anderen is het een nieuwe stap. We zetten er met zijn allen de schouders onder. Ik heb er zo veel zin in."

Loungen

Beachclub Bries 20 wordt een plek om te loungen, waar af en toe een dj draait en sharinggerechtjes - ook met Aziatische invloeden - op de kaart staan. Pandelaar: "Een patatcultuur gaat het niet worden, maar aan een stuk vlees met patat ontkom je niet. Het wordt een zaak van deze tijd." Voor de opening in maart wordt het paviljoen flink aangepakt. "De buitenkant zit er prima uit, maar van binnen wordt alles nieuw." Ook het terras krijgt een metamorfose.

Na zijn leven lang in Laren gewoond te hebben, vertrekt Cor Pandelaar dus definitief uit Laren. Een pied à terre wordt gebouwd op de Monikkenberg in Hilversum. Tot die tijd wordt in de mediastad een appartement gehuurd. Allemaal part-of-the-deal met zijn echtgenote Ine. Want hoewel de twee in de provincie blijven, willen ze wel binding houden met het Gooi. "Mijn gezin is mijn alles. Dat is ook de reden dat het restaurant nooit met kerst open was." De qualitytime met vrouw en kinderen had hij nooit willen missen. "Die schade kun je namelijk nooit meer inhalen." Hij gaat Laren missen, maar heeft zin in deze nieuwe uitdaging.

Tot slot wil de Larense horecaman in hart en nieren het gemeentebestuur motiveren om door te gaan op de ingeslagen weg. "De gemeente zet zich heel erg in om aan Laren weer een positieve draai te geven door in deze moeilijke economische tijden naar oplossingen te zoeken. Bijzonder Laren krijgt ook de ruimte en steun van de gemeente en dat is sterk van dit dorpsbestuur. Ze leven meer in de geest van de wet dan in de letter. En vanuit die geest kun je veel meer positieve dingen bereiken die Laren ten goede komen. Dit bestuur denkt in oplossingen. Ook de uitvoerende ambtenaren gaan daar in mee."