Roland van Benthem, burgemeester van Eemnes.
Roland van Benthem, burgemeester van Eemnes. Foto: Bob Awick

Eemnes reageert ook op de fusieperikelen

Eemnes Wordt het Groot-Huizen, Groot-Blaricum of misschien wel gemeente 't Gooi? Niemand lijkt het te weten. Sluit Eemnes aan of gaat ze liever verder met Baarn? Volgens burgemeester Roland van Benthem zijn er vele varianten mogelijk. Belangrijk zijn de belangen van het personeel en die processen moeten zorgvuldig worden doorlopen. Gedeputeerde Staten zien als eerst haalbare datum voor een fusie 1 januari 2021.

Martijn Gebbink (D66 Eemnes) vindt een oplossing met drie gemeenten geen oplossing van het probleem dat uit de rapporten komt. "Eemnes doet niet mee in de Arhi, maar wordt wel geraakt. Helaas heeft de provincie geen herindelingsadvies gegeven, maar alleen een richting aangegeven. Daarvoor heeft Haarlem het argument dat de nieuwe raden dan na de verkiezingen een zienswijze kunnen geven. Als daar dan maar naar geluisterd wordt, want tot nu toe trekt de provincie zich niets aan van alle zienswijzen."
PvdA-fractievoorzitter Wilma de Boer betreurt het besluit. "Het is jammer dat zoiets belangrijks als een fusie wordt afgedwongen van hogerhand. Zeker als er twijfel is over draagvlak onder de inwoners. Ook omdat dit besluit voor veel onzekerheid zorgt bij de mensen die bij de BEL-Combinatie werken. Daar wordt nogal gemakkelijk aan voorbijgegaan." De Boer stelde eerder voor de BEL-gemeenten te laten fuseren tot een nieuwe gemeente in de provincie Utrecht. "Helaas hebben we de handen daar toen niet voor op elkaar kunnen krijgen."
Willem van den Berg (Fractie VdB) noemt het HBL-fusiebesluit theater. "Een bizar voorbeeld van wanbestuur door de grote landelijke partijen. We mogen tevreden zijn dat door zorgvuldig en behoedzaam opereren van - met name onze burgemeester - Eemnes buiten schot is gebleven."
Volgens Henk Zunnebeld (VVD) zou Eemnes ook bij het Gooi gevoegd moeten worden. "Het zou wel heel vreemd zijn als wij straks als te kleine zelfstandige gemeente naast het Gooi blijven liggen. Het huidige gemeentebestuur steekt de kop in het zand terwijl het nu de hoogste tijd wordt om kleur te bekennen. Afwachten brengt ons niets."
Frans Hagens (CDA) hoopt dat Eemnes haar eigen keuzes kan blijven maken, maar realiseert zich dat als de BEL-samenwerking stopt er andere samenwerkingsverbanden gezocht moeten worden.
DorpsBelang Eemnes had dit provinciale voorstel wel verwacht. "Wij betreuren deze stap vooral omdat de BEL-samenwerking hiermee tot een einde lijkt te zijn gekomen", aldus Marion Riemens.