Afbeelding
Foto: Bob Awick

Centrum van Laren verandert daags na Sinterklaas in een Winter Wonderland

Vanuit de ondernemersvereniging Bijzonder Laren is het dorp voor de kerstmaand weer in feeststemming gebracht. De sfeerverlichting brandt al.

Laren Annelies van der Steen en Jaap Smuling, die begin dit jaar door Bijzonder Laren bij de vrijwilligersgroep zijn gevraagd om de feestelijke decembermaand vorm te geven, zitten vol energie. In het Brinkhuis vertelt het 'kerststel', zoals ze zichzelf gekscherend noemen, dat ze van deze fulltimejob genieten.

"Het is hartstikke leuk om te doen en de positieve signalen die we vanuit het dorp krijgen, geven ons een boost om door te gaan." Ook hebben ze alle lof voor Yvette de Rochelle die eerder deze taak op zich had genomen. "Echt chapeau", zegt Jaap. De twee houden zich bezig met praktische zaken, leggen contacten met de ondernemers en zoeken sponsors om de activiteiten nog beter te maken. Nagenoeg alle ondernemers zijn enthousiast over de decemberplannen en willen graag een steentje bijdragen. "Echt hartverwarmend."
Het pittoreske Laren verandert daags na Sinterklaasavond in een Winter Wonderland. "Niet eerder, want we willen de sint niet voor de voeten lopen." Het thema 'Winter Wonderland' is modern, strak en fris. "Geen Anton Pieck", benadrukken de twee. "Het uit zich meer in witte ijskristallen en dito sneeuwballen." In dezelfde stijl worden de tweehonderd kerstbomen (in pot gezet door leerlingen van College De Brink en versierd door de jongeren van scouting Raboes) opgetuigd. Het koppel heeft de ondernemers opgeroepen hun etalages ook wit te maken. Op het kruispunt bij 't Bonte Paard/Mauve komen twee zeven meter hoge kerstbomen met lichtjes.
Hoogtepunt is de Lichtjesavond op vrijdag 8 december tussen 18.00 en 22.00 uur. Dan zijn de straatlantaarns gedoofd en de winkels en winkelstraten sfeervol verlicht. Er wordt een speciale wandelroute uitgezet en vele winkeliers doen op deze avond iets extra's. Op een aantal plekken in Laren is tegen betaling warme chocolademelk, snert en glühwein verkrijgbaar.
De officiële openingshandeling wordt om 18.00 uur door burgemeester Rinske Kruisinga verricht. De Coeswaerde wordt met lichtbollen verlicht en kinderen van de basisscholen gaan iets bijzonders doen. Bij de vijver op de Brink staat de Zingende Kerstboom (met moderne kerstliedjes in Fay Lovsky-sfeer) en op de Nieuweweg komt mogelijk een levende kerststal. Zowel in de Sint Jansbasiliek als in de Johanneskerk zingen koren. Beide kerken zijn feestelijk versierd en verlicht. Singer Laren is open en in het Dickenstheater zijn deze avond speciale voorstellingen. Een paard met wagen met daarop de Kerstman en Anna en Elsa uit 'Frozen' rijdt door het dorp. Vorig jaar brachten zeker tienduizend mensen een bezoek aan de Lichtjesavond.
Om het verkeer in goede banen te leiden, zijn verkeersregelaars aanwezig.

De winkels zijn extra open op zondag 10, 17, 24 en 31 december van 13.00 tot 17.00 uur.

Annelies van der Steen en Jaap Smuling.