Afbeelding
Foto: Teun Koetsier

Teun Koetsier

De 71-jarige Teun Koetsier woont sinds 2008 in Laren. De historicus heeft meegewerkt aan het boek 'Schieten op de Maan'.

Wat doe je in het dagelijks leven?
"Ik ben een aan de Vrije Universiteit verbonden historicus van de wiskunde. Op dit moment ben ik bezig met een historische verhandeling over de ontwikkeling van de machine, van de steentijd tot het heden. Het boek verschijnt volgend jaar bij Springer. Daarna gaan wij verder met het tweede deel van 'Schieten op de Maan' over Laren in WO II."

Wat is er zo leuk aan Laren?
"Een rijk katholiek verleden, samen met de vele kunstenaars die er hebben gewoond en gewerkt, heeft geleid tot een goed geconserveerd dorp met een mooi centrum en een gaaf museum als het Singer in een prachtige omgeving."

Je hebt een vrije dag, wat ga je doen?
"Met mijn vrouw Ineke in de tuin werken en een leuke fietstocht maken of naar de bioscoop in Hilversum. "

Met wie zou je eens een gesprek willen?
"Met Jan Reitsema, de directeur van De Berg-Stichting. De Berg-Stichting was het Joodse kindertehuis dat vroeger stond waar nu Laar & Berg is. Ik wil dan met hem over de oorlog praten."

Waar maak je je zorgen om?
"Ik ben te vrolijk van aard om me echt zorgen te maken."

Laren mist nog?
"Een plantsoen dat naar Willem Boog is vernoemd. Politie-inspecteur Boog was een cruciale figuur in het Larense verzet, maar hij heeft nooit de waardering gekregen die hij verdiende."

Welk lokaal nieuws houdt je bezig?
"De fusieproblematiek. Opgaan in een grote gemeente betekent dat het gezag verder bij de burger vandaan komt te staan. Er is dan een minder persoonlijke band met de bevolking.
Dat is echt een slechte zaak."