Jaap Hinderink samen met burgemeester Rinske Kruisinga.
Jaap Hinderink samen met burgemeester Rinske Kruisinga. Foto: Gemeente Laren

Oorlogsherinneringskruis voor Laarder (94)

Laren Burgemeester Rinske Kruisinga heeft maandagmiddag het Oorlogsherinneringskruis met gesp 'Oorlogsvluchten 1940-1945' uitgereikt aan voormalig geheim agent Jaap Hinderink (94) uit Laren.

Hij kreeg het kleinood al op 28 augustus 1951 door de minister van Oorlog toegekend, maar op dat moment woonde Hinderink op het internaat van de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) in Schoonebeek. Het ereteken werd begin 1952 aan de burgemeester van Schoonebeek gestuurd. Precies in die periode vertrok Hinderink naar Nieuw Guinea, waardoor het ereteken niet aan hem kon worden overhandigd.
De onderscheiding werd vervolgens bewaard met de bedoeling deze uit te reiken wanneer Hinderink zou terugkeren naar Nederland. Het ereteken belandde echter in een archiefdoos en raakte in de vergetelheid.

Onlangs heeft een herinventarisatie van een archief plaatsgevonden waarbij het ereteken boven water kwam. Het teken raakte destijds buiten beeld doordat de beschrijving van de doos niet overeenkwam met de inhoud. De medewerker van het Gemeentearchief Emmen, waar Schoonebeek na een gemeentelijke herindeling onder valt, heeft na de vondst direct actie ondernomen om te zorgen dat de rechthebbende alsnog het ereteken overhandigd zou krijgen. En dat gebeurde dus maandag in Laren.

De heer Hinderink was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog geheim agent van koningin Wilhelmina. Nadat geheim agenten (Engelandvaarders) tijdens de Tweede Wereldoorlog boven Nederland werden gedropt, door de bezetter werden gearresteerd en 54 daarvan door de bezetter zijn vermoord in concentratiekamp Mauthausen, was koningin Wilhelmina genoodzaakt een nieuwe geheime dienst op te zetten. De heer Hinderink was een van de geheim agenten van dit Bureau Bijzondere Opdrachten (BBO). De Laarder heeft nog tot en met 2015 tijdens de jaarlijkse dodenherdenkingen op 4 mei een krans gelegd bij het monument 'Englandspiel' in Den Haag.
In 1946 kreeg Hinderink van koningin Wilhelmina al de koninklijke dapperheidsonderscheiding Bronzen Leeuw uitgereikt. Deze onderscheiding is bedoeld voor militairen die voor de Nederlandse Staat strijd hebben geleverd en daarbij bijzonder moedige en beleidvolle daden hebben bedreven. Slechts iets meer dan twaalfhonderd personen hebben deze onderscheiding sinds de invoering ervan in 1944 ontvangen.