Feeërieke sfeer op de Brink.
Feeërieke sfeer op de Brink. Foto: Bob Awick

Larense Brink ligt er al 10 jaar sprookjesachtig en winters bij

Winter Village Laren is niet meer weg te denken uit het Gooise dorp. Ooit begon het als IJs op de Brink, destijds een initiatief van de drie Larense dames Sandra Bakker, Alexandra van Doorne en Carry Fransen omdat natuurijs lange tijd uitbleef. Tegenwoordig organiseert Dutch7 onder het NoName Label uit Soest het schaatsfeest.

Laren "Een waar sprookje in de winter", noemt de huidige organisatie het evenement Winter Village Laren vol trots. "Een plek om te verwonderen en te bewonderen." De ijsbaan is vorige week zorgvuldig aangelegd en opgebouwd en afgelopen zondag officieel geopend. Op vrijdag mochten de LMHC-hockeyers de baan testen en vanaf zaterdag is ook het publiek welkom.

Wethouder Tijmen Smit is trots dat zoiets leuks voor kinderen - daar gaat volgens hem om - elk jaar weer wordt georganiseerd. "Zo leren de kinderen op een laagdrempelige en speelse manier het schaatsen kennen. Mijn kinderen hebben er weer zin in."

Kracht

Vrijwilligers staan al sinds jaar en dag klaar om er een succes van te maken. "De kracht van de gemeenschap", noemt Smit het.
"En nog steeds verzorgen vele vrijwilligers elk jaar de organisatie rond de ijsbaan met een speciale vermelding voor de ijsmeesters. Zij verzorgen niet alleen het ijs, maar zorgen ook voor een goede sfeer."

Maar even terug naar de roots. Bakker, Van Doorne en Fransen kwamen bij elkaar omdat de ijzers door de zachte winters amper uit het vet gehaald konden worden. En zij wilden zo graag dat hun kinderen iets van deze oer-Hollandse traditie zouden meekrijgen in hun opvoeding. Er werd afgekeken in een ander dorp.

Op aanraden van de gemeenteraad maakte het drietal een moodboard en een Plan van Aanpak wat tot in de puntjes was uitgewerkt. Uiteindelijk - na een lang traject en veel hulp van de inwoners van Laren, veel ondernemers en de familie Blokker - werd een vergunning door de gemeente Laren afgegeven. Het schaatsfeest kon beginnen!

Vele activiteiten op en rond ijsbaan; van kerstmarkt tot supergezellige feestjes

Kerstmarkt

Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 december is er een stijlvolle kerstmarkt op de Brink met mooie kramen, prachtige producten en in een sprookjesachtig decor. De organisatie verwacht zo'n vijftig standhouders. Zij bieden uiteenlopende luxe kerstartikelen en unieke kerstcadeaus aan. Vanzelfsprekend ontbreken ook de kraampjes met warme chocolademelk, stroopwafels, broodjes met warme worst en andere winterse versnaperingen niet. Het wordt weer heerlijk toeven op de Brink met zijn duizenden lampjes en sfeervolle aankleding. De openingstijden zijn: vrijdag 8 december van 12.00 tot 22.00 uur, zaterdag 9 december van 10.00 tot 19.00 uur en zondag 10 december van 12.00 tot 18.00 uur.

Winter Village Restaurant

Het Winter Village Restaurant is dagelijks geopend van 9.00 tot 23.00 uur (keuken vanaf 11.30 uur). Op 31 december is het restaurant geopend van 11.30 tot 17.00 uur. Reserveren kan vanaf vier personen via telefoonnummer 035-2031682. Het restaurant beschikt over honderd couverts en borrelfaciliteiten tot driehonderd gasten en is daarom geschikt om elke feestelijke bijeenkomst, zoals een verjaardag, jubileum, personeelsfeest of jaarlijkse afsluiting, te organiseren.
De Winter Village Buitenbar is open: maandag/dinsdag/donderdag van 15.00 tot 22.00 uur en woensdag/vrijdag/zaterdag/zondag van 12.00 tot 22.00 uur. Op 31 december is de buitenbar geopend van 12.00 tot 17.00 uur.

Tarieven

Een kaartje voor de ijsbaan kost 7 euro (voor de duur van twee uur) en de schaatsen (maat 28 tot en met 50) worden dan gratis verstrekt. Voor de allerkleinsten zijn er stabiele glij-ijzers in bruikleen te verkrijgen. Schaatsen op noren of klapschaatsen is verboden. Toegangskaarten kunnen zowel aan de kassa als online worden gekocht.
Het is ook mogelijk een 10-rittenkaart of abonnement aan te schaffen. In het kader van het 10-jarig bestaan kost een 10-rittenkaart (inclusief schaatshuur) 50 euro in plaats van 63 euro. Met een persoonsgebonden abonnement mag de houder ervan onbeperkt gebruik maken van de ijsbaan in de periode van 25 november 2017 tot en met 7 januari 2018. Dit kost 70 euro, inclusief schaatshuur. In principe is het dan toegestaan om per keer twee uur te schaatsen. Als de drukte op de baan het echter toelaat, is het toegestaan langer te schaatsen.

Activiteiten

Op de ijsbaan worden de komende weken tal van activiteiten georganiseerd, zoals: peuterschaatsen: iedere dinsdag van 09.00 tot 11.00 uur. Geen gevaar dat de kleintjes omver worden geschaatst door oudere, meer ervaren schaatsers en meer dan genoeg pinguïns zijn beschikbaar. Toegang 7 euro, waarbij de begeleider gratis mee het ijs op mag (zelfs met schoenen aan). Opgeven is niet nodig. Curling competitie: iedere woensdag van 19.30 tot 21.30 uur. Deelname: 25 euro per team. Discoschaatsen kan op de vrijdagen 22 en 29 december en 5 januari tussen 17.00 en 21.00 uur. Toegang: 7 euro.

Frozen

De personages van Frozen komen zaterdag 23 december tussen 14.00 en 16.00 uur naar Winter Village Laren. Ga samen op de foto en ontdek de magie van het Noorderlicht! Toegang is gratis. Het nieuwe jaar inluiden kan op maandag 1 januari tussen 14.00 en 18.00 uur tijdens de Nieuwjaarsborrel. Een dj zorgt voor de muziek. De toegang is gratis. De zes weken schaatsplezier worden afgesloten met een feestavond op zaterdag 6 januari (20.00 tot 24.00 uur). Toegang gratis. Maar een echt en knallend afsluitfeest staat gepland op zondag 7 januari van 13.00 tot 18.00 uur. Optredens zijn er van onder anderen Patrick Willemse en dj M-Ties. Gratis entree.

Foto's

Afgelopen zondag was er een grootste opening op de ijsbaan. Met bijzondere optredens van diverse artiesten. Het leverde mooie plaatjes op. U kunt de redactie ook een leuke schaatsfoto mailen. Dat kan naar redactie@belnieuws.nl. Wie weet ziet u uw kiekje wel terug in onze krant.

Gordon heeft vele edities van Winter Village Laren mogen openen. Maar wie opende de allereerste editie van 2007 - toen nog - IJs op de Brink? Weet je het goede antwoord? Mail dan naar marketing@wintervillage.nl en maak kans op één van de tien 10-rittenkaarten die No Name in samenwerking met de Laarder Courant de Bel weggeeft. Meedoen kan tot maandag 4 december. Over de uitslag kan niet gecorrespondeerd worden.

Schaatsen huren zit bij de prijs in.
Lekker druk op de ijsbaan.
Feestelijke ballonnenboog bij de opening van Winter Village Laren.
Horeca Winter Village Laren.
Zanger Patrick Willemse.
Qualitytime!
Dit kleintje was goed beschermd tegen het geluid.
Met je vriendjes naar de ijsbaan.