Martin Zwanikken (l) en Theo Vulink.
Martin Zwanikken (l) en Theo Vulink. Foto: VBBN

Lekkerste honing is van Zwanikken

Laren Martin Zwanikken uit Laren heeft opnieuw de Bep Vos-wisselbeker gewonnen. Hij gaf Gert-Jan Loman en het duo Fred Reijmerink/Fred Horst het nakijken. De bekendmaking vond donderdagavond plaats in De Blokhut aan de Smeekweg.

Zwanikken had niet alleen de honing volgens de hoogste standaard gebotteld, maar bleek ook de lekkerste honing ingeleverd te hebben. Want toen het publiek als smaakpanel alle ingeleverde honing had geproefd en beoordeeld, bleek dat hij in de smaaktest een nipte overwinning had behaald op de andere kandidaten. Zwanikken had met een 7,5 (uit 10) de lekkerste honing. Hierdoor won hij de eerste prijs in de categorie 'Vloeibare honing', met overigens het minieme verschil van 0,2 punten op de combinatie Fred Reijmerink/Fred Horst en Gert-Jan Loman. Ook de crèmehoning en heidehoning van Zwanikken waren het beste. "Met drie foutloze inzendingen een fraaie overwinning", oordeelt keurmeester Bart Vos. "Het niveau van de inzendingen was gemiddeld erg hoog, ondanks het minder gunstige honingseizoen van 2017. Misschien dat de detaillist volgend jaar maar eens de jury moet komen versterken."
Het bestuur organiseert de honingkeuring zodat de imkers zich kunnen bekwamen in het voldoen aan de eisen van de warenwet en eer doen aan het mooie natuurproduct honing en andere bijenproducten. Elke inzending kreeg een keuringsrapport. Alle inzenders mochten een imkerartikel van de rijkgevulde prijzentafel uitzoeken. "We kijken terug op een mooie, gezellige verenigingsavond waaraan ook bezoekers van naburige verenigingen en andere belangstellenden deelnamen", aldus voorzitter Johan Calis.
De combinatie Fred Reijmerink/Fred Horst won zeer verdiend een eerste prijs in de categorie 'Mede' (een alcoholische drank die gemaakt wordt door honing en water te laten vergisten, het wordt ook wel honingwijn genoemd, red.) die met de hoogste score werd beoordeeld. Milja Markies kreeg van gastspreker Theo Vulink een aanmoedigingsprijs toegekend voor een foutloze, maar incomplete inzending prachtige heidehoning.