Stal Heidehoek vrijdag weer open

Eemnes Stal Heidehoek gaat vrijdag weer open. De besmettelijke paardenziekte rhinopneumonie is uitgeroeid. Iedereen is weer welkom en paarden mogen weer van en naar het bedrijf vervoerd worden.

De ziekte werd op 26 oktober jl. vastgesteld bij een van de 120 paarden op het bedrijf. Rhinopneumonie wordt veroorzaakt door het herpesvirus en kan zich in verschillende varianten ontwikkelen. Bij de Heidehoek heerste de neurologische variant, die voor ernstige verlammingsverschijnselen kan zorgen.

Dierenarts

Om verdere verspreiding te voorkomen mochten de paarden die er gestald staan gedurende vijf weken niet van het terrein af en werden diverse voorzorgsmaatregelen getroffen. Eigenaar Arnoud van Daatselaar: "We hebben het bedrijf direct hermetisch afgesloten en onder leiding van onze vaste dierenartsen van dierenartsenpraktijk Wellensiek zijn alle paarden nauwlettend in de gaten gehouden. Om te monitoren hoe het virus zich verspreidde zijn alle paarden tweemaal daags getemperatuurd en voor paarden met koorts was er een strak protocol om verdere besmetting te voorkomen. Helaas hebben we één merrie in moeten laten slapen, maar gelukkig kunnen we zeggen dat alle andere paarden weer gezond op stal staan."

9