Tot zondag meestal droog, kouder, lichte nachtvorst

De meteorologische winter staat in de startblokken. Vrijdag klinkt het startschot. Het weer volgt dit verloop met lichte vorst in de nacht. Tussen een langgerekt lagedrukgebied van Scandinavië tot aan de Middellandse Zee en een Atlantisch hogedrukgebied voert een noordelijke stroming dan koude lucht aan. Vanaf zondag wordt het bij een meer westelijke stroming wat minder koud en ook wisselvallig.

Donderdag en vrijdag

In de nacht naar vrijdag daalt het kwik tot dicht bij het vriespunt. Overdag is er vrij veel bewolking. Er kan af en toe wat regen vallen. Bij een matige wind tussen west en noordwest wordt het 4 à 5 graden. In de nacht naar vrijdag vriest het licht (tot -3 graden). Overdag schijnt nu en dan de zon. Het blijft goeddeels droog. Bij een verder in kracht afnemende noordoostenwind wordt het 3 à 4 graden.

Het weekeinde

In de nacht naar zaterdag vriest het licht, -3 à -4 graden. Er is lokaal kans op mist. Het is overdag vrijwel overal droog. Naast bewolking is er ook kans op enkele perioden met zon. Het wordt in de middag zo'n 3 graden. Zondag kan het 's nachts nog licht vriezen (-1 graad). Overdag neemt de bewolking toe, gevolgd door wat regen.

Weetje

Vorig jaar werd het in de laatste novembernachten -7 graden. In 2010 bleef het tussen 28 november en 4 december ook overdag vriezen. Er viel sneeuw. In enkele nachten daalde het kwik tot -10 graden. Tussen 16 en 30 november 1993 vroor het elke nacht tussen -3 en -9 graden. Op 5 dagen bleef het ook overdag vriezen.