Wilco Priester (l) en Willem van den Hazel zijn dolblij met hun nieuwe bedrijf.
Wilco Priester (l) en Willem van den Hazel zijn dolblij met hun nieuwe bedrijf. Foto: Agrarische Stichting Blaricum

Nieuwe pachters voor boerderij Agrarische Stichting Blaricum

Blaricum krijgt zijn dorpsboerderij terug. Daar gaan Willem van den Hazel en Wilco Priester voor zorgen. Ze zijn de nieuwe ASB-pachters.

Blaricum Het tweetal staat te popelen om aan de slag te gaan op de boerderij van de Agrarische Stichting Blaricum aan de Eemnesserweg 15 en op bijbehorende percelen in en om het dorp. Direct contact met de omgeving staat daarbij centraal.

De pachtboerderij stond ruim een jaar leeg sinds het pensioen van de vorige pachter, een vleesveehouder. Sindsdien is het bestuur van de Agrarische Stichting Blaricum op zoek naar nieuwe ondernemers die de agrarische bedrijvigheid in het dorp voortzetten. “Wat was ik blij toen bleek dat wij de inschrijving hadden gewonnen,” zegt Van den Hazel. “Dat wij de uitverkorenen waren. Zo voelde dat echt.”

Droom

Priester knikt instemmend aan tafel voor een lunch in café Moeke Spijkstra. Hoewel zijn compagnon de boerderij gaat bewonen en de dagelijkse leiding krijgt, wil hij ook waar nodig de handen uit de mouwen steken. “Hiermee komt een droom van ons beiden uit. We zijn al lang op zoek naar een mogelijkheid om samen een boerenbedrijf te beginnen. Op onze manier, met onze eigen ideeën over verantwoord voedsel produceren.”

Rijke ervaring

Beide compagnons hebben een rijke ervaring in de internationale land- en tuinbouw. Van den Hazel, geboren en getogen op een boerderij op de Veluwe, zwierf de hele wereld over voor het ontwikkelen van agrarische projecten, van Tanzania tot Afghanistan. Priester nam na zijn studietijd het Zeeuwse akkerbouwbedrijf over van zijn vader. Later specialiseerde hij zich in bewaarsystemen voor aardappelen en uien.

'Dat wij de uitverkorenen waren.
Zo voelde dat echt'

Al die leerzame ervaringen willen ze nu toepassen in Blaricum. Van den Hazel lachend: “Maar dan wel anders. We draaiden vooral grootschalige projecten met vergaande specialisaties. In Blaricum mikken we juist op een grote diversiteit.” Priester: “We richten ons op verse en smaakvolle producten, die hier echt passen in deze streek.”
Als basis voor de inschrijving op de pachtboerderij dient het bedrijfsplan 'Oerboeren met ambitie'. Van den Hazel: "Kwaliteit staat ver boven kwantiteit. We zitten hier in een regio waar de mensen iets extra’s overhebben voor eerlijke en smaakvolle producten. In een straal van dertig kilometer hebben we zo een geweldig afzetgebied. Een mooie bijkomstigheid qua commerciële kansen, maar ook vooral vanwege de interesse voor het verhaal achter een product."

Zonder winst kunnen ze niet duurzaam ondernemen, beseft Van den Hazel. "Maar het is niet ons hoogst haalbare doel. Integendeel. We geven ook terug, door te investeren in de boerderij, landerijen en samenleving." Hoewel ze zakelijk allebei nog nauw betrokken zijn bij de agrarische sector missen ze vooral het authentieke karakter dat de sector zo speciaal maakt. "Dat van het oorspronkelijke gemengde bedrijf met melkvee, kippen, groenten en fruit. Daarnaast gaan we kijken welke producten we zelf kunnen verwerken, zoals zuivel, sappen of jams, die we verkopen in een smaaklokaal dat we ook willen inrichten."

Menens

Het zijn zomaar enkele van de plannen met de boerderij. Priester: "We hebben getekend voor dertig jaar. Dat houdt tegelijk ook in dat het ons menens is. We gaan voor continuïteit en nemen de tijd. We maken geen overhaaste beslissingen, maar bouwen onze activiteiten rustig uit." Dat laatste is voor Van den Hazel misschien nog wel het lastigst. Hij kan bijna niet wachten om op onderzoek uit te gaan, maar moest zich inhouden tot na de officiële plichtplegingen. "We hebben er al zo lang over gepraat en nagedacht. Dat geeft ook een bepaalde druk. Het is niet zozeer stress, maar een gezonde spanning om het ook echt in de praktijk te laten zien wat ons voor ogen staat. Die ambitie moeten we nu wel waarmaken."