Alcoholgebruik op ijsbaan is echt gigantisch.
Alcoholgebruik op ijsbaan is echt gigantisch. Foto: PSpotter

Liever chocolademelk dan Chardonnay

Het nieuwbakken raadslid Chris Bogaers (PvdA) liet vorige week tijdens de raadsvergadering direct van zich horen.

Laren Bogaers heeft rake kritiek op het (overmatig) alcoholgebruik tijdens het evenement IJs op de Brink. "Het is echt gigantisch. Je ziet alleen maar mensen met drank in hun handen. En dat met al die kinderen om hen heen. Het ontaardt in een kroeg."

Beperk het alcoholgebruik tot 's avonds, maar liever helemaal geen alcohol, zei hij. "Het is tenslotte een activiteit voor kinderen en roken en drinken in het bijzijn van kinderen heeft geen goede invloed." Bogaers deed ook de suggestie om tot alcoholslots te komen bij openbare gelegenheden en noemde IJs op de Brink als voorbeeld.

Verantwoordelijk wethouder Leen van der Pols vond het een waardevolle suggestie. "Mag minder pontificaal aanwezig zijn", is ook zijn mening. Volgens burgemeester Rinske Kruisinga zouden ouders zich moeten gedragen zoals dat zou moeten in het bijzijn van kinderen.

Bovenstaande kwam voort uit de behandeling van het Preventie- en Handhavingsplan Alcohol Jeugd Gooi & Vechtstreek waaraan Laren 10.000 euro heeft bijgedragen. Het plan werd raadsbreed aangenomen, maar de diverse raadsleden hadden nog wel wat opmerkingen. Zo vroeg Larens Behoud-raadslid Sean Bogaers om een extra boa. Als jongerenwerker komt hij vaak drankjongeren tegen en vist hij met enige regelmaat lege drankflessen uit de bosjes. Maria Klingenberg (CDA) verwacht dat er bij de sportverenigingen nog wat te verbeteren valt en Désirée Niekus (VVD) benadrukte dat naast jongeren ook ouderen tussen de 55 en 70 jaar eigenlijk heel veel drinken. "Terwijl ze een voorbeeld moeten zijn voor de jeugd. Ik hoop dat het plan tot zijn recht komt."
PvdA'er Chris Bogaers denkt dat de sportclubs al op de goede weg zijn. "Helaas gaat het bij vele vrijwilligers nogal eens mis. Daarom adviseren wij ook als de mysteryguest iets constateert dat direct aan de verenigingen te melden en dat het niet via allerlei ingewikkelde rapporten gaat." Anne Visser (VVD) is het weliswaar in grote lijnen eens met Bogaers, maar vindt dat er nog een lange weg te gaan is. "Er ligt nog een uitdaging."
Van der Pols meldde dat er veel in beeld is en verzekerde de raad ervan dat er alles aan gedaan wordt om aan bewustwording en beïnvloeding te werken. "Het is makkelijk om te straffen, maar bewustwording is prioriteit 1. Wij blijven vanuit de gemeente signaleren en als er een overtreding wordt vastgesteld, spreken we de mensen ook aan. We hebben de boodschap begrepen. Niet iedereen haalt een 10, maar het gaat wel doorklinken. Sterker nog: we gaan de vinger aan de pols houden. We gaan er kort en bovenop zitten." Ook de buurtsportcoach - voor onderwijs en sportclubs - wordt ingezet.
Burgemeester Rinske Kruisinga bevestigde dat handhaving op haar bordje ligt. "Dat hoort bij de burgemeester, maar je stuit vrij snel op de grenzen van de mogelijkheden. We hebben in dit land wetten en regels en we zijn niet erg goed in het zelf naleven daarvan." Toch heeft zij hoge verwachtingen van de handhaving. "Die doen wij met beperkte mankracht. Het gaat zowell om de politie als het aantal boa's, maar het is ook belangrijk dat mensen melden, want de wodka-boy is uiteindelijk gepakt omdat de moeder is gaan ingrijpen en gaan melden. Melden doe je bij politie of meldpunt en niet bij de burgemeester, die tegen de grenzen van de mogelijkheden loopt."