Marcus van den Brink neemt afscheid van de gemeenteraad van Laren en van de Zeven Schepel.
Marcus van den Brink neemt afscheid van de gemeenteraad van Laren en van de Zeven Schepel. Foto: Koosje de Beer

PvdA'er Marcus van den Brink (62) neemt afscheid van gemeenteraad

PvdA-raadslid Marcus van den Brink heeft afscheid genomen van de Larense gemeenteraad. Nog voor de kerst verhuist hij naar Eemnes.

Laren "Een Larens gemeenteraadslid moet in Laren wonen", zegt Marcus van den Brink (62). "Mijn nieuwe huis staat eigenlijk op het 'driedorpenpunt', maar officieel in Eemnes. Daarom neem ik nu afscheid van de raad. In Chris (Bogaers, red.) zie ik gelukkig de perfecte persoon om mij op te volgen. Ook hij zal blijven hameren op onderwerpen die voor het dorp belangrijk zijn, zoals betaalbare huizen." Lachend: "Hij kan niet anders, zijn vader was ooit minister van Volkshuisvesting."

Het is een idyllisch plekje aan de Tafelbergweg waar Van den Brink nu nog woont. Ooit gekocht door zijn vader kan iedereen meegenieten van de grote openbare tuin van de Zeven Schepel. Toch verhuist Van den Brink naar Eemnes. "Ons nieuwe huis heeft sfeer en staat langs de Gooiergracht. Het lijkt me leuk om daar met de honden te wandelen en onze nieuwe tuin is groot genoeg om te tuinieren", vat hij zijn keuze samen.

Van den Brink bemant sinds 2013 de eenmansfractie van de PvdA in Laren. Eenzaam voelde hij zich niet. "Een voordeel is dat je niet snel ruzie krijgt in de fractie", klinkt het opgewekt. "Ik vond het wel lastig om alleen alle terreinen te bestrijken. Gelukkig kon ik daarvoor terugvallen op onze steunfractie Mijn affiniteit ligt bij ruimtelijke ordening en verkeer. Op onderwerpen als het sociaal domein en financiën liet ik me graag adviseren door anderen." Bedachtzaam: "Sowieso is het moeilijk om een vinger achter het sociaal domein te krijgen. Door de spaghetti van Gemeenschappelijke Regelingen is een democratische controle bijna onmogelijk. Ik vind dat zorgelijk."
"Vaak was ik een roepende in de woestijn", blikt Van den Brink terug. "Ik denk dat dit ook je rol is als eenling. Toch, als je consequent blijft hameren op een bepaald onderwerp, heb je invloed. Zo is de raad, denk ik, anders gaan denken over sociale woningbouw."
De druk op de grond is groot in Laren, evenals de belangen van projectontwikkelaars. Volgens Van den Brink moet de gemeenteraad daarom de rug rechthouden. "Hierin verschil ik principieel van mening met de VVD. De liberalen hebben de insteek om de ideeën van ontwikkelaars zo veel mogelijk te faciliteren. Ik vind dat je eerst de vraag moet stellen wat goed is voor het dorp. Neem bijvoorbeeld de hoek Ruiterweg en de Harmen Vosweg. Dit is een mooi plekje, waarvoor plannen zijn om appartementencomplexen te bouwen. Niet alles kan bij het oude blijven, maar hier zeg ik: niet doen! Bescheiden huisjes in Larense stijl voor starters en senioren die willen doorstromen naar een kleinere woning passen hier veel beter."

Juist omdat er een schreeuwend tekort is aan woningen in het Gooi, is het volgens het vertrekkende gemeenteraadslid een aanfluiting dat er al jarenlang niets gebeurt met het terrein bij Crailo. Van den Brink, van nature gemoedelijk, wordt nu fel. "De provincie heeft dit terrein veel te duur aangekocht. Vervolgens doen ze er tien jaar niets mee en moeten Hilversum, Laren en Gooise Meren hetzelfde te hoge bedrag neertellen. Dat is echt wanbeleid."

Liever dan op provinciaal niveau ziet Van den Brink een samenwerking op regionaal niveau. "Haarlem ligt aan de andere kant van de oceaan, maar in de Gooi en Vechtstreek wonen 250.000 mensen. Dat is een schaal waarop je iets kunt bereiken."

Ook op lokaal niveau is door de opstelling van de provincie Noord-Holland de samenwerking tussen de BEL-gemeenten gefrustreerd.
Erg jammer, vindt de erfgooierszoon. "Samen hebben Blaricum, Eemnes en Laren precies genoeg inwoners om een robuuste gemeente te zijn. Nu is een fusie met het veel grotere Huizen een gelopen race en zullen de twee kleine kernen volledig worden overschaduwd."

'Democratische controle op het sociaal domein is bijna onmogelijk'