D66-fractievoorzitter Nico Wegter.
D66-fractievoorzitter Nico Wegter. Foto: D66

D66 houdt vast aan één gemeente

Laren D66 Laren heeft wederom geprobeerd de collega-raadsleden te overtuigen van het belang van één Gooise gemeente in plaats van de drie die nu door de provincie Noord-Holland worden voorgesteld.

Er werd zelfs een motie ingediend om het college te bewegen met superspoed in overleg te gaan met alle Gooise gemeenten (en mogelijk ook Eemnes) en daarna de provincie Noord-Holland te laten weten dat gekozen wordt voor één gemeente. Die motie heeft het niet gehaald (11 stemmen tegen, twee voor).
Het pleidooi van Nico Wegter (D66) zorgde voor wederom verwonderde gezichten bij de overige raadsleden. En toen hij ook nog eens om een schorsing vroeg om met het college in overleg te treden over de motie werd onthutst gereageerd. "Dit is echt nog nooit voorgekomen", vertelde Larens Behoud-fractievoorzitter Peter Calis. "Je vraagt wel als coalitie, maar niet als partij om een schorsing", legde hij uit.
Volgens de Larense D66-bestuurder zet de provincie de deur op een kier om toch meteen door te pakken naar één gemeente. "Maar dan moeten de raden en colleges van B en W voor de kerst een besluit daartoe nemen. Alle gemeenten moeten akkoord gaan omdat anders de drie-gemeenten-oplossing wordt doorgezet", aldus Wegter.
Het college houdt zich ondanks het D66-verzoek vast aan de afspraak die in de extra raadsvergadering van 9 november j.l. is gemaakt en dat betekent dat er een verdiepingsbrief richting Haarlem gaat die antwoord moet gaan geven op de vele vragen die leven binnen de gemeenteraad van Laren. "Dit is een Larense actie", zegt burgemeester Rinske Kruisinga. "Al zullen de vragen voor Gedeputeerde Staten wel worden afgestemd met Huizen en Blaricum." In de raadsvergadering van december wordt een conceptbrief voorgelegd.