Gideon Calis staat 15 februari 2018 op de Singer-bühne.
Gideon Calis staat 15 februari 2018 op de Singer-bühne. Foto: Marius Hille Ris Lambers

Laarder Gideon Calis: 'Hoe gaaf! Dit
is voor mij een droom die uitkomt'

Jacqueline Roest

Laren Een mooie uitdaging in het nieuwe jaar voor Laarder Gideon Calis (50). Hij staat op 15 februari met zijn eerste onemanshow op de planken in Singer Laren. Hij heeft de theaterzaal gehuurd.

"Hoe gaaf! Dit is voor mij een droom die uitkomt. Wel heel spannend, want dit is voor het eerst dat ik in een voor mij groot theater sta en ook nog in mijn eigen dorpje", zegt Calis enthousiast. "Soms moet je wat risico's nemen om te groeien. Dan stap je uit je vertrouwde en veilige omgeving en trek je de stoute schoenen aan."

Het is voor de Laarder zijn tweede theatershow. In 2014 gaf hij in het theater van het Brinkhuis al twee voorstellingen om zijn 25-jarig jubileum te vieren. Die waren uitverkocht en er was voor beide avonden zelfs nog een bescheiden wachtlijst. "Het smaakte dus naar meer."
Aanvankelijk had hij een optie genomen om dit jaar wederom in het Brinkhuis op te treden, maar toen kwam Singer voorbij, het splinternieuwe theater aan de Naarderstraat. De eerste gesprekken vonden kort na de InMarkt Laren (september j.l.) plaats. Gekozen werd voor 15 februari 2018, de dag na Valentijnsdag. Dat valt dan mooi samen met de titel van de show 'De Ezel en een Ode aan de liefde'. Aan het programma werkte hij meer dan een jaar. "Het wordt een hele leuke voorstelling", al zegt hij het zelf. "Er is ook veel interactie met het publiek."

Liefde speelt een belangrijke rol in het leven van de Laarder. "Liefde is eigenlijk alles. Tenminste, zoals ik dat zie. Je hebt het voor je geliefde, je kind, je ouders, maar ook voor de natuur. Soms is het euforisch, maar het kan ook pijnlijk zijn of onzekerheid brengen." Alles rondom liefde vangt de Laarder in zijn show. "Soms gaat het diep, maar er zit ook een flink dosis zelfspot in." Daarvoor put hij uit eigen ervaring, zegt hij. Calis leest korte gedichten voor en zingt liedjes (klein en fragiel en ook bombastisch).

Het publiek wordt zeker bij de voorstelling betrokken. Het kan dus maar zo zijn dat je als toeschouwer plotseling op de bühne staat. "Nee, het wordt geen avond onderuithangen", garandeert de Laarder. "We gaan er samen een hilarische avond van maken, met veel lachen." Wees op tijd, voegt hij er ook aan toe, want de voorstelling begint eigenlijk al als je een voet over de drempel van het theater zet. "Er gaat heel veel gebeuren." Hij is er ook van overtuigd dat het gaat lukken: "Ik omarm het theater, heb 28 jaar ervaring en ik geloof erin. Het wordt lief, maar gek en energievol."

Kaarten voor de voorstelling (aanvang 20.15 uur) kosten 21,50 euro en kunnen besteld worden via kassa@singerlaren.nl.

Theatermaker: 'Soms moet je wat risico's nemen om te groeien'
Afbeelding