Wethouder Liesbeth Boersen neemt de elektrische oplaadpaal tegenover Bellevue in gebruik.
Wethouder Liesbeth Boersen neemt de elektrische oplaadpaal tegenover Bellevue in gebruik. Foto: Gemeente Blaricum

Openbare oplaadpaal bij Bellevue

Blaricum Wethouder Liesbeth Boersen heeft vorige week een nieuwe openbare elektrische laadpaal officieel in gebruik genomen.

Deze laadpaal, op het parkeerterrein tegenover hotel en restaurant Bellevue aan de Huizerweg, biedt de mogelijkheid om twee voertuigen op te laden. Een eerder geplaatste paal staat vlak bij Wetering 71.

Wethouder Boersen: "In het programma Duurzaam Blaricum, dat vastgesteld is in oktober, hebben we de ambitie uitgesproken dat alle e-rijders in Blaricum hun auto kunnen opladen bij of in de directe omgeving van hun woning en dat er eind 2022 ten minste zestien openbare laadpalen met 32 aansluitingen zijn geplaatst. Met laadpalen in de openbare ruimte kunnen we inwoners die daar op eigen terrein geen mogelijkheid voor hebben en bezoekers in ons dorp faciliteren. Zo hopen we dat steeds meer mensen overstappen op elektrisch rijden."

De gemeente Blaricum heeft voor het realiseren van laadpalen de samenwerking gezocht met Metropool Regio Amsterdam Elektrisch, waarin een aantal publieke partijen samenwerken om collectief en met subsidie laadpalen te realiseren. Met het plaatsen van de laadpalen wil de gemeente het gebruik van de elektrische auto stimuleren om zo een bijdrage te leveren aan de reductie van de CO2-uitstoot. Zelf draagt de gemeente, als onderdeel van de BEL Combinatie, ook een steentje bij. De dienstauto’s van de BEL Combinatie rijden namelijk volledig elektrisch.
Elektrische laadpalen in de openbare ruimte (maximaal vijf per jaar) worden op basis van binnengekomen aanvragen door Metropool Regio Amsterdam Elektrisch - in overleg met de gemeente - geplaatst. Inwoners van Blaricum met een elektrische auto die niet op eigen terrein kunnen parkeren, kunnen daarvoor een aanvraag indienen bij MRA via www.laadpaal.mrae.nl.