V.l.n.r.: de heren Koolstra (Alliantie), wethouder  Lankreijer en Van Oorschot (HBVAA).
V.l.n.r.: de heren Koolstra (Alliantie), wethouder Lankreijer en Van Oorschot (HBVAA). Foto: Gemeente Eemnes

Extra (huur)woningen voor kleine huishoudens en jongeren in Eemnes

Eemnes De gemeente Eemnes, woningcorporatie de Alliantie en huurdersvertegenwoordiging HBVAA hebben vorige week een prestatieovereenkomst ondertekend. Deze overeenkomst bevat afspraken over de toekomst van de (sociale) huurwoningvoorraad in Eemnes.

Die afspraken gaan over hoeveel huurwoningen er de komende jaren worden gebouwd, wat er met de hoogte van de huur gebeurt en hoe de partijen aankijken tegen duurzaamheid, leefbaarheid en doorstroming binnen de huursector. Hiermee wil de gemeente het prettige woon- en leefklimaat in Eemnes behouden.

Meer huurwoningen

Afgesproken is dat het aantal huurwoningen wordt uitgebreid met nieuwbouw. Uitgegaan wordt van 86 nieuwe huurwoningen, waarbij met name aandacht is voor de kleinere huishoudens. Part of the deal is ook om de doorstroming binnen de huursector te bevorderen. Belangrijk onderdeel daarbij is het bieden van een goed alternatief voor ouderen die nu nog in een grote eengezinswoning wonen en kleiner willen gaan wonen. Hierbij wordt de wooncoach ingezet. Samen met bewoners kijkt deze wooncoach naar hun verhuiswens en hoe die het best gerealiseerd kan worden. De doorstroming wordt ook bevorderd door slimme nieuwbouwplannen te maken en meer bewoners kans te geven op een woning naar wens en mogelijkheden.
De partijen vinden het daarnaast van groot belang een bijdrage te leveren aan een duurzame samenleving en kwalitatief goede woningen. Daarom wordt extra ingezet op duurzaamheid. Dit komt ten goede aan het wooncomfort, maar heeft ook een gunstig effect op de woonlasten. Denk hierbij aan maatregelen zoals het plaatsen van zonnepanelen en het aanbrengen van extra isolatie. De Huurdersbelangenvereniging HBVAA gaat zich ook inspannen om huurders te helpen met advies en ondersteuning bij zaken als energiebewust wonen.

Starterslening

Onder jongeren en de middeninkomens in Eemnes is een grote vraag naar woningen. De gemeente wil hier aan tegemoetkomen. Het creƫren van extra woonmogelijkheden voor deze groepen is hard nodig, maar ook een moeilijke opgave. Voor jongeren wordt onder andere de starterslening ingezet om hun financiƫle mogelijkheden te vergroten.

Starterslening voor jongeren en extra woonmogelijkheden

Wethouder Sven Lankreijer is tevreden met de afspraken: "Het is belangrijk dat we in de toekomst ook over een aantrekkelijke en duurzame woningvoorraad beschikken. Met deze afspraken leggen we de basis voor een effectieve samenwerking om dat te kunnen realiseren. Zo blijft Eemnes voor iedereen een prettige plaats om te wonen."