Gezellige meiden.
Gezellige meiden. Foto: Bob Awick

Sneeuwbuien en kou houden velen thuis bij de haard

De Lichtjesavond heeft het gigantische succes van vorig jaar (zeker 10.000 bezoekers) bij lange na niet kunnen evenaren. Op sommige momenten zag het dorp er zelfs uitgestorven uit. Waren het de hevige sneeuwbuien waardoor mensen thuis zijn gebleven?

LAREN Het moet haast wel, want de organisatie had er alles aan gedaan om er weer een mooi festijn van te maken. Annelies van der Steen en Jaap Smuling waren maanden met de voorbereidingen voor dit derde lichtjesfeest bezig en hoopten op een mooie finish. Helaas kwamen veel mensen hun luie stoel niet uit.

"Het is inderdaad een behoorlijke klus geweest, maar we kijken terug op een geslaagde Lichtjesavond", zegt de immer enthousiaste Smulling. "De weergoden hebben ons iets te enthousiast geholpen met Winter Wonderland in Laren. Daardoor waren er veel minder mensen dan verleden jaar op de been."
Hij noemt de opening met de burgemeester geslaagd. Een vijftiental kinderen van verschillende basisscholen was erbij aanwezig met lampions en hun kerstwens 'Vriendschap en Vrede'. Na het ontsteken van de door Annelies van der Steen gesponsorde lichtbollen in vijver De Coeswaerde werd de avond officieel geopend.
Frozen-figuren Anna en Elsa wandelden door het dorp en de mannen van shantykoor De Speuit zongen op de Nieuweweg de longen uit hun lijf. Smuling: "Het koor heeft tot na 21.00 uur de kou en sneeuw getrotseerd en trok een hoop publiek. Helaas heeft de Zingende Kerstboom bij de Coeswaerde haar optreden moeten uitstellen en later moeten afbreken, omdat het te gevaarlijk en nat was op het podium.
De binnenactiviteiten zaten de hele avond vol. Het Dickenstheater, de Johanneskerk en de Sint-Jansbasiliek hebben een hoop bezoekers mogen ontvangen. Dat beaamt ook Esther Driessen van Singer Laren. Daar waren onder meer workshops. "Het was bijzonder. Met buiten de sneeuw en al die kinderen onder de Tiffany-lamp. Een warme, huiselijke sfeer." Daarnaast gaf Theo Nijland in het theater een leuke preview van zijn show. "De reacties achteraf waren heel positief", aldus Driessen.

Bij Does ZevenendZes is ook veel bezoek geweest. Smuling: "Het mag duidelijk zijn dat juist de horeca deze avond bomvol zat." De avond werd in Singer afgesloten met een borrel voor de ondernemers van Bijzonder Laren.

Onsamenhangend

Vanuit de bezoekers waren verschillende geluiden te horen. Zo vond iemand het vreemd dat niet alle winkels open waren. Nu leek het heel onsamenhangend als op een koopavond: de één wel open, de ander dicht. "Ik heb ook wisselende berichten gehoord van winkeliers. De winkels met extra activiteiten hebben het wel druk gehad", zegt Smuling erover.

Smaakvol

Jaap Smuling: 'We kijken terug op een geslaagde Lichtjesavond'

Emmy Freriks uit Laren wandelde met haar zus en nichtjes door de sneeuw door het sprookjesachtige Laren. "Ik vond het leuk! Al die lampjes." Op de Nieuweweg kregen ze heerlijke erwtensoep en glühwein. "Ook de kerstmarkt vond ik heel smaakvol. Wel jammer dat er bij de ijsbaan nooit plek is. Zelfs de buitenbar is deels afgehuurd op zo'n avond. Dat vond ik echt jammer."

De Frozen-figuren Elsa en Anna (r).
De jeugd trotseerde de kou.
Verlichte schaapjes naast de kerk aan de Naarderstraat.
De Zingende Kerstboom.
V.l.n.r.: Floor, Laura, Roos en Emmy.
Kinderworkshop in Singer Laren.
De heren van shantykoor De Speuit.
Zang in de Johanneskerk.
Kerstmarkt op de Brink.
De lichtbollen in de Coeswaerde.
Dickens in de sneeuw.