Ook bij de Rijksweg-West moest de brandweer in actie komen.
Ook bij de Rijksweg-West moest de brandweer in actie komen. Foto's: Robert Klaassens

Sneeuwval betekent twee dagen topdrukte voor Gooise brandweer

De brandweer in 't Gooi kreeg zondag en maandag maar liefst 170 meldingen vanwege de enorme sneeuwval. Voor zover bekend vielen er geen gewonden.

laren Zondag om 15.25 uur krijgt de brandweer in Laren een eerste melding van stormschade, schrijft de brandweer op Facebook. "Dit zou onze eerste melding worden, maar zeker niet de laatste."

Vanwege alle sneeuwval, in combinatie met de regen, worden de takken aan de bomen zo zwaar dat ze bezwijken of op 'scherp' staan. En dus moet de brandweer vooral op zondag veel werk verrichten. Soms blijft het bij opruimen, maar ook de kettingzaag en zelfs een straal water moeten hun nut bewijzen.

Vooral zondag is het een lange dag voor de brandweer, inclusief alle vrijwilligers. Vanaf 15.00 uur tot 's avonds laat zijn zij in touw. In de gehele regio krijgt de brandweer 150 meldingen. In Laren moet puin worden geruimd in de Gooiergracht, Amersfoortsestraatweg, Hilversumseweg, Jean Landrehof en Derkinderenlaan.
De volgende ochtend wordt er opnieuw rekening gehouden met een lange dag. Die komt er ook, al komen er aanzienlijk minder meldingen (slechts 20) binnen. Dat komt ook doordat veel werk wordt opgeknapt door de groenafdelingen van de verschillende gemeenten, zegt een woordvoerder. "Het is allemaal goed verlopen. Daar zijn we blij mee. Ik denk ook dat alle waarschuwingen via onder meer de social media effect hebben gehad. Veel mensen zijn binnengebleven."
Dat binnen blijven gold maandagavond ook voor de bussen van Connexxion in deze regio. Het vervoersbedrijf staakte vanwege de sneeuwval de dienstregeling. Ook op het spoor was er gedoe. Tussen Utrecht en Hilversum reden geen treinen door een wisselstoring. Bovendien gingen veel scholen maandag eerder dicht.
Dinsdagmorgen was alles wel weer normaal, al was het hier en daar nog verraderlijk glad. Hoewel de brandweer zeker geen handjes tekortkwam de afgelopen dagen hoopte de woordvoerder op dat

moment wel dat alles weer normaal wordt en de lieden even op adem kunnen komen. "Er was wel even sprake van een piek. We zijn dit niet gewend en meteen is het hele land in rep en roer."

Jean Landrehof.