Jan, Noa en Sander geven een demonstratie racerunning bij Atletiekvereniging Zuidwal. Trainer Cees Leeflang kijkt er achter met gekruiste armen toe.
Jan, Noa en Sander geven een demonstratie racerunning bij Atletiekvereniging Zuidwal. Trainer Cees Leeflang kijkt er achter met gekruiste armen toe. Foto: Bob Awick

AV Zuidwal start met racerunning voor lichamelijk beperkte atleten

Racerunning is een snelgroeiende sport voor atleten met een lichamelijke beperking. Ook Atletiekvereniging Zuidwal gaat ermee beginnen.

HUIZEN Atletiekvereniging Zuidwal was afgelopen donderdag het toneel voor de ondertekening van de samenwerking tussen het Foppe Fonds en de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Zij slaan de handen ineen om de aanschaf van racerunners beschikbaar te maken voor atletiekverenigingen in Nederland. Zuidwal zal binnenkort ook starten met de snelgroeiende sport racerunning voor lichamelijk beperkte (LB) atleten.

Een racerunner is een driewielfiets met zadel, maar zonder trappers, en een borststeun. Je kunt ermee lopen of rennen. Atletiekvereniging Zuidwal is de eerste vereniging die gebruik gaat maken van de regeling waarbij het Foppe Fonds en NSGK beide een derde van de kosten van een racerunner betalen. De vereniging moet dan zelf nog een derde bijeen zien te brengen. "Door een schenking van de Stichting De Blarickhof kunnen wij er drie aanschaffen", vertelt trainer Cees Leeflang trots tijdens de feestelijke avond.
Hij kwam twee jaar geleden in aanraking met racerunning door een clinic die hij bezocht. "De sport was zo uniek, die wilde ik ook naar Zuidwal halen", vertelt Cees enthousiast. Vorig jaar oktober nodigde hij Petra van Schie uit om wat meer te komen vertellen op de club over de sport. Zij is kinderfysiotherapeut en onderzoeker bij de afdeling Revalidatiegeneeskunde van VUmc en ontdekte de racerunner in Denemarken. Daar had ergotherapeut Connie Hansen de Petra Bike zoals hij oorspronkelijk werd genoemd, ontwikkeld voor paralympisch atleet Mansoor Siddiqi. Die reed toentertijd achteruit in zijn rolstoel races en zette met zijn voeten af. Vooruit zou beter zijn en zo werd de racerunner en de nieuwe sport racerunning geboren.

"We hebben in oktober ook een clinic gehouden hier op de club. Noa (12), Jan (22) en Sander (28) hebben toen de racerunners uitgeprobeerd en waren allemaal enthousiast. Hiermee kunnen we mensen die in een rolstoel zitten en die nog enige beenfunctie hebben een nieuwe sportactiviteit bieden", gaat Cees verder. De drie atleten met een beperking geven tijdens de avond een demonstratie van de sport.

Wedstrijdelelement

Noa uit Hilversum zit op school op de Trappenberg en kwam zo in beeld voor racerunning. Haar vader vertelt dat ze een aandoening heeft die ervoor zorgt dat haar spieren niet voldoende meegroeien met het lichaam. Dat is heel pijnlijk en bewegen is dan ook goed voor Noa. Ze zit al op judo en paardrijden. "Het wedstrijdelement van racerunning vinden wij belangrijk voor haar. Iedereen verdient het om succes te ervaren en dat kan zij bij deze sport." Als Noa na een rondje weer terugkomt, juicht ze samen met haar tweelingzus die naast haar meerent, en heeft ze een grote lach op haar gezicht.

Jan uit Zeewolde heeft nog maar weinig beenfunctie. "Maar als je hem weer ziet bewegen in de racerunner, dan is dat fantastisch. In het begin merkte je dat hij vrijwel geen conditie had. Dat kan hij nu weer opbouwen. Sander uit Huizen sport hier al, maar kunnen we met deze sport nieuwe uitdagingen geven." Als een speer schiet hij over de baan en volbrengt met veel plezier het ene naar het andere rondje.
Cees: "In februari volgend jaar gaan al onze vijf trainers een opleiding volgen voor trainer racerunning. In maart, april geven we dan weer een clinic, waarbij Noa, Jan en Sander een demonstratie geven. Dan willen we de sport ook echt bij onze club introduceren en mee gaan doen aan competities. In 2018 staat de sport al op het programma van het EK voor para-atleten. Het wordt ook een Olympische sport."

Hardlopen op driewieler zonder trappers en maar wel met borststeun

Kijk voor meer informatie op racerunning.nl en avzuidwal.nl.