Gemaakt bij restaurant Rust Wat in Blaricum.
Gemaakt bij restaurant Rust Wat in Blaricum. Foto: Wendy Mijnheer

Culinair fotograaf Wendy Mijnheer (35) geeft tips voor de mooiste 'insta-foods'

Wendy is culinair fotograaf en maakt foto's voor restaurants. Dit verschilt van gelegenheden met kleine prijsjes tot en met etablissementen met Michelinsterren.

Laren Wendy Mijnheer (vrienden noemen haar Wendelijn) woont sinds afgelopen zomer samen met haar hond Ciro met veel plezier in Laren. Ze is orthomoleculair therapeut en fotograaf en in die hoedanigheden eigenaar van de websites www.paleo-lifestyle.nl en www.lifestyle-photography.nl.

In de fotografie ligt haar passie bij het culinair fotograferen. Hoe begon het? "Ik heb altijd al van lekker eten gehouden, maar de spreekwoordelijke vlam in de pan (lees: de echte liefde) voor voeding is ontstaan door mijn opleiding tot orthomoleculair therapeut. Nadat ik geleerd had wat voeding met je lichaam kan doen - het kan zowel een positieve als een negatieve invloed hebben op je gezondheid - ben ik eten in een ander daglicht gaan bekijken. In 2012 ben ik mijn website www.paleo-lifestyle.nl gestart waarop ik veel recepten deel. Een recept is niet compleet zonder een foto waarbij het water je in de mond loopt. Maar niet alleen het eten moet er smakelijk uitzien, de hele setting moet kloppen."

Door het fotografiewerk voor haar paleo-website heeft ze inmiddels veel ervaring opgedaan. Wendy: "Hierdoor weet ik het perfecte licht te vinden, weet ik vanuit welke hoek ik een bepaald gerecht het beste kan fotograferen en in welke setting het eten goed tot zijn recht komt. Mijn mooie foto's vielen op en zo ben ik ook voor restaurants gaan fotograferen. Culinaire foto's die er goed uitzien doen het goed in de media en zijn de beste promotie voor ieder restaurant."

Tips voor thuis

Wil jij komende feestdagen jouw culinaire creaties zo mooi mogelijk op de foto zetten met gebruik van alleen je mobiele telefoon? Wendy geeft wat tips. Tafelsetting: Begin met het aankleden van de tafel. "Denk aan een mooie tafelloper met daarop (katoenen) placemats en onderborden, want stapelen geeft een mooi effect op de foto. Zorg voor voldoende bestek op tafel, maar ook wijnglazen, waterglazen en een kan met water. Tot slot kleed je het leuk aan met accessoires zoals een zout- en pepermolen, een bloemetje, een wijnkoeler, kaarsjes, of wat je ook maar in huis hebt. Zet de tafel lekker vol zodat er veel gebeurt op de foto."
Het gerecht: Belangrijk is hoe je het gerecht op het bord serveert. Probeer er een feestje van te maken, adviseert de Larense. "Doe rijst of puree bijvoorbeeld in een vormpje en leg de groenten daar speels omheen. Zorg dat een mooi stuk vis of vlees een prominente plek krijgt in de foto. Besprenkel het eten met wat olijfolie zodat het mooi gaat glanzen en maak het af met vers gesneden kruiden, geroosterde pijnboompitjes of partjes citroen. Wees hiermee creatief en kijk ook of er voldoende kleur in je gerecht zit."
Kies een fotoframe: Probeer een paar verschillende foto's te maken uit verschillende hoeken zodat je iets te kiezen hebt. "Vaak maak ik de eerste foto van het gerecht met veel omgeving eromheen. Bij de tweede foto kom ik iets dichter bij het gerecht en pak ik iets minder van de achtergrond mee. Dit hangt van het gerecht af. Soms heb je een gerecht dat op zichzelf niet heel spannend is. Door een stuk van de achtergrond mee te nemen kan dit ineens de hele foto veranderen. Bij de gerechten die ik voor een restaurant met Michelinster heb gemaakt was dit niet nodig, omdat ieder gerecht op zich bijna een kunstwerk was."
Licht: Goed licht is voor een (culinair) fotograaf onmisbaar. Een flitser gebruiken is als vloeken in de kerk. "Waarschijnlijk ga jij je foto maken als er geen daglicht meer is. Probeer toch de flitser niet te gebruiken en het te doen met het beschikbare licht."
Nabewerking: Als je binnen fotografeert zonder daglicht kunnen de foto's vaak een gele gloed hebben, wat er heel onnatuurlijk uitziet. "Dit heeft te maken met de kleurtemperatuur van de foto (witbalans). Dit kun je makkelijk aanpassen in een fotobewerkings-app. Bijna iedere smartphone met camera heeft standaard een bewerkingsprogramma. Zorg dat je de kleurtemperatuur iets lager instelt: vaak aangeduid als 'blauwer' of 'koeler'. Tot slot zou je nog iets kunnen spelen met de belichting om de foto iets lichter te maken. Veel oefenen blijft de beste tip. Fijne feestdagen!"

Wendy: 'Zet de tafel lekker vol zodat er veel gebeurt op de foto'
Fotografe Wendy Mijnheer.