De dierenarts schrok van de verwondingen.
De dierenarts schrok van de verwondingen. Foto: Caspar Huurdeman

Schapen aangevallen in Bosje van Six - Veearts laat drie dieren inslapen

Blaricum De politie is een onderzoek gestart naar aanleiding van een ernstige zaak waarbij in het weiland tussen de Goyergracht Noord en Achter Capitten (Bosje van Six) in Blaricum, op dinsdag 12 december tussen 14.30 en 16.00 uur, zeven schapen zijn toegetakeld door vermoedelijk een (vecht)hond.

Vier schapen (er liepen 31 zwangere schapen in het weiland) van de Blaricumse zorgboerderij 't Werckpaert werden die middag zwaargewond aangetroffen, net als drie schapen van de buren, waarvan er een gewond in een sloot lag.

De zoon van zorgboerderij-eigenaar Nico de Jong had de schapen dinsdagmiddag om half drie nog gezien. Om vier uur werd de familie De Jong gebeld over het bloedbad in hun weiland.

Veearts Marcel Drint kwam 's avonds naar de zorgboerderij om te kijken of hij iets kon betekenen voor de aangevallen dieren. Hij schrok zich rot, had nog nooit zoiets gezien; de onderkaken van twee schapen waren volledig verbrijzeld. Hij heeft deze twee schapen onmiddellijk laten inslapen. Het derde schaap was minder ernstig gewond, maar heeft - zo blijkt later - de aanval ook niet overleefd.

Misselijk

Margriet van 't Klooster van de zorgboerderij: "De schapen waren bijna dood en we hebben ze moeten laten inslapen. Ze waren echt afschuwelijk te pakken genomen. We werden er allemaal misselijk en verdrietig van. De arme schapen hebben veel pijn moeten lijden. Triest dat dit gebeurt." Ook schapen van Caroline Boersma Peek zijn aangevallen. "Gewond, maar gelukkig minder erg dan die van de buren. Eentje was er onderkoeld, omdat die in de sloot lag", schrijft ze op Facebook, waar het steunbetuigingen regent voor beide families.
De wonden van de dieren van Boersma Peek zijn gehecht en de dieren hebben antibiotica en pijnstillers gekregen. "Weet nog niet wanneer ik ze in de wei laat", schrijft zij.
Beide families hopen dat de eigenaar van de hond zich meldt. De viervoeter moet onder het schapenbloed hebben gezeten.

'Ze waren echt afschuwelijk te
pakken genomen'

Mensen die op die bewuste middag iets hebben gezien of gehoord, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie. "We willen graag met hen in contact komen. De kans op herhaling is aanwezig. We hebben het vermoeden dat het is gedaan door een hond, maar we kunnen het niet met zekerheid zeggen. Het is in ieder geval een groot dier."

Melden

Getuigen kunnen bellen met 0900-8844. Anoniem kan ook via 0800-7000.