Een schematische weergave van het maatregelenpakket.
Een schematische weergave van het maatregelenpakket. Foto: Regio

Wethouder Rood: 'Verbreding A27 is geen toekomstmuziek'

Het MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam is na drie jaar afgerond. Volgens wethouder Niels Rood heeft dit grote gevolgen voor Eemnes.

Eemnes Mede dankzij de inbreng van raden en de samenwerking met betrokken partijen (onder andere Economic Board Gooi en Vechtstreek, Goois Natuurreservaat, Natuurmonumenten, Fietsersbond) ligt er een pakket maatregelen op korte, middellange en lange termijn om de bereikbaarheid van het gebied tussen Almere, Amersfoort, Utrecht en Amsterdam te verbeteren.

Het verwachte knelpunt op de A1 tussen de knooppunten Muiderberg en Eemnes na 2020 was de aanleiding om in het najaar van 2014 te starten met het MIRT-onderzoek Oostkant Amsterdam.

Op basis van een voorstel van de regionale overheden zijn diverse oplossingsrichtingen gezamenlijk nader uitgewerkt in een adaptief ontwikkelperspectief. Het perspectief zet in op korte-, middellange- en langetermijnmaatregelen zoals: bouwen nabij ov-locaties, verbreden van de A27 tussen Utrecht en Almere en uitbreiding van de treindienstregeling. Medio 2018 verwachten partijen dat er duidelijkheid ontstaat over de financiering en uitvoerbaarheid van de weggerelateerde maatregelen voor de middellange termijn.

"De verbreding A27 is geen toekomstmuziek meer", zegt wethouder Niels Rood. "Het is gewoon gepland." Ook met de plaatsing van geluidsscherm langs de A27 - ter hoogte van de Zuidpolder - heeft Rijkswaterstaat al rekening gehouden met de verbreding. Rijkwaterstaat heeft tot 2022 de tijd de financiën voor elkaar te krijgen. Tussen 2022 en 2030 vinden de werkzaamheden plaats. Rijkswaterstaat heeft dus niet gekozen om de A1 te verbreden om de problemen rond knooppunt Naarden op te lossen. Burgemeester Roland van Benthem vindt het jammer dat Rijkswaterstaat niet eerder het advies van Eemnes heeft opgevolgd. "Vijf jaar geleden heeft Eemnes al een briefje gestuurd met het verzoek om de A27 richting Almere te verbreden omdat deze vastliep, maar in hun modellen was dat geen probleem. Het was nu - vijf jaar later - slimmer geweest om wel de A27 door te trekken." Rood voegt daar aan toe: "Je wilt geen file voor de deur. Qua geluid ga je erop vooruit als het vaststaat, maar qua fijnstof helemaal niet."

De kortetermijnmaatregelen dragen beperkt bij aan een betere doorstroming op de A1 en zijn grotendeels projecten die al in voorbereiding of uitvoering zijn. Voorbeelden zijn slimme bus- en meerijdiensten, verdichting rondom knooppunten, snelfietsroutenetwerk en verbeteren van de aantrekkelijkheid van het openbaar vervoer. De vervoersbewegingen worden beïnvloed door stimulering van de werkgelegenheid, het concentreren van nieuwe woningen bij ov-knooppunten en het verbeteren van de aantrekkelijkheid van het ov. Voor de middellange termijn wordt een capaciteitsvergroting van de A27 - tussen knooppunt Eemnes en de A6 - voorgesteld. Op de lange termijn (2040) is een grootschalige maatregel aan het ov of de A1 noodzakelijk.