De Brink op 28 juli 2014.
De Brink op 28 juli 2014. Foto: Gemeente Laren

Hemelwaterafvoerplan van gemeente lijkt niet waterdicht

Laren Wethouder Ton Stam moet zijn plan tot verplichte afkoppeling hemelwater via het riool terugtrekken, meldt Remmert Eilander van het Bewonerscollectief Doelmatige Aanpak Wateroverlast Laren. Dat is zijn conclusie van de massaal bezochte commissievergadering die vorige week plaatsvond. "Toen bleek dat bewoners zich niet goed geïnformeerd voelen met onduidelijke cijfers en onjuiste aannames."

Woordvoerder Eilander: "Stam wil alle bewoners verplichten af te koppelen van het riool en hemelwater op te slaan op eigen terrein. Wie niet meewerkt aan de methode van de gemeente moet de afkoppeling zelf betalen. Dat kan bewoners duizenden euro's kosten. Of het plan doelmatig is, is twijfelachtig. Volstrekt onduidelijk in het plan is welke kosten de gemeente vergoedt, hoe de afkoppeling plaatsvindt en wie aansprakelijk is bij schade. Ondeugdelijke afkoppeling van het riool kan tot grote vochtschade leiden aan huis, kelder en tuin", meent Eilander.
De bewoners vragen zich af of afkoppeling wel effectief is om wateroverlast te bestrijden in het centrum. "Alternatieve oplossingen zijn door de gemeente onvoldoende onderzocht of onderbouwd. Vakspecialisten adviseren bijvoorbeeld het aanleggen van een snelle, brede rioolbuis van het centrum naar de Gooiergracht om de wateroverlast in het centrum aan te pakken. Ook is geen doelmatigheidstoets uitgevoerd door een deskundige en onafhankelijke organisatie. In het plan staat dat de gemeente 10,2 miljoen euro wil lenen - een maand geleden werd nog over 10,7 miljoen gesproken - om daarmee vierduizend daken af te koppelen. De rioolbelasting wordt verhoogd met 58 euro per jaar zodat de gemeente de afkoppeling kan financieren. Van de 10,2 miljoen moet nog een onbekend bedrag af voor centrale wateropvangbassins (geschat wordt 2 miljoen). Gemiddeld betekent het dat de gemeente een bijdrage van circa 2.000 euro per woning beschikbaar stelt. Geheel ontoereikend, omdat afkoppeling en opslag op eigen terrein tussen de 3.000 en 25.000 euro kan kosten, zoals bewoners eerder dit jaar aantoonden aan de hand van reële offertes van vakspecialisten." Eilander vertelt dat Stam ook in mei 2017 zowel de raadsleden als bewoners onjuist had geïnformeerd. "Hij had de gemeenteraad en bewoners voorgerekend dat afkoppeling tussen de 10 en maximaal 1.000 euro zou kosten."

Wethouder Stam laat weten dat terugtrekken van het plan niet het geval is. "Omdat om 23.00 uur de commissie zelf nog geen gelegenheid had gehad haar opvatting over het voorstel te geven, is de behandeling in verband met tijdgebrek opgeschort. Afspraak is dat wij de komende weken nog eens uitgebreid met de insprekers en mogelijk ook in breder verband met betrokken inwoners gaan praten om standpunten uit te wisselen en argumenten over en weer te horen."

Bewoners vragen zich af of afkoppeling wel effectief is